Petak 30.07.2010.
08:00
Vestionline

Hotel u kojem će vam dovesti i Šeherezadu

"Kralj Mohammed VI, koji je došao na presto 1999, potomak je više od 1.000 godina stare loze sultana, ali, kao savremeni čovek, on danas vozi svoj automobil, zalaže se za prava žena i ima samo jednu suprugu. Uprkos brojnim palatama koje je nasledio, ipak je pre nekoliko godina odlučio da podigne novu. Za tu prelepu građevinu nikad nije bilo postavljeno pitanje koliko će koštati, postojao je samo kraljevski ukaz da to bude najlepši primer marokanske arhitekture u svetu. Ona je delo 1.200 zanatlija koji su koristili najbolji kamen, mramor, pločice, svilu, saten, perle, perje i kedar. Niko, do danas, ne zna koliko je sve to koštalo", piše Bentli.

Hotel nema plan za oglašavanje, a veb-stranica tek treba da bude oformljena. Radi se o hotelu za koji se saznaje preporukom "od usta do usta", a nije nimalo jeftin: za noćenje ćete platiti od 1.928 do čak 38.552 dolara.

Palata "Royal Mansour" konačno je završena, a u tom hotelu, smatra kolumnist Bentli, čak bi i Šeherezada našla dovoljno udobnih uglova u kojima bi pričala priče svake noći.

Iskustvo o kojem govori Bentli počinje sletanjem na aerodrom u Marakešu, nakon čega vas odvajaju u posebnu prostoriju i bivaju na usluzi dok vam uzimaju prtljag i pasoš. U roku od nekoliko minuta po vas dolazi sjajni crni mercedes, prilično diskretno. Torbe su u prtljažniku, a pasoš vam vraćaju u auto. Sve se to radi u obrnutom smeru u odlasku, a kući dolazite sa saznanjem kako je to boraviti negde sa kraljevskim tretmanom.

Za 15-ak minuta vožnje dolazite do zidina iz 13. veka s ogromnim otvorima, u starom delu Marakeša. "Royal Mansour" je smešten unutar jednog od ulaza. Masivna i čudesna ulazna vrata koja teže četiri tone izgrađena su od drveta, a potom optočena bronzom. Otvaraju se poput Sezama.

Iako su članovi kraljevske porodice česti gosti, osoblje hotela još uvek čeka na prvu posetu kralja.

Hotel je dizajniran kao stari marokanski grad s vijugavim putevima i stazama obrubljenim sa ljiljanima i fontanama koje se otvaraju iznenada u sunčanim trgovima sa palmama i aromatičnim stablima masline i limuna. Tu su luksuzni javni prostori saloni, kafići, biblioteke i restorani, kao i 53 apartmana, prema kojima vode rezbareni lukovi.

Tepisi su izrađeni od antilopine kože, zavese su svilene, a kauči i stolice presvučene baršunom. U centralnom dvorištu je kružna fontana, na vodi plutaju bele ruže i crveni karanfili. Okružuju ga dnevni boravak, mala kuhinja i prostor sa jastučićima. Na drugom spratu su raskošne sobe, sa kraljevskim kupaonicama i staklom zatvorenim balkonima koji gledaju na dvorište.

U jednom od triju restorana možete probati brojne specijalitete marokanske i francuske kuhinje. Naravno, na raspolaganju vam je i spa-centar, a nikako ne propustite tursko kupatilo. Osećaćete se preporođeno, možda poput sultanovog deteta. A gde je prekrasna Šeherazada? Verujemo da bi je osoblje stvorilo za vas!

2024 © - Vesti online