Subota 08.09.2018.
21:17
blic.rs, Vestionline

Ako ste računali da kupite polovne udžbenike, imamo lošu vest

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ove godine su potpuno izmenjeni prvi i peti razred i ja ceo komplet moram da kupim nov, koji je oko 13.000 dinara. Sledeće godine su najavili izmenu udžbenika drugog i šestog razreda, tako da me isto čeka. Samo knjiga za biologiju iznosi 1.250 dinara, kao da je za fakultet. Gledam svaki dinar da uštedim, uzdala sam se u polovne knjige, ali ne vredi - razočarana je Marija, majka petaka. 

Za neke druge razrede, mnogi štandovi nude mogućnost i zamene polovnih knjiga. Obično to znači dve polovne knjige treba dati za jednu "novu" korišećnu.

- Uglavnom menjamo one knjige za koje pouzdano znamo da će te knjige biti u sledećim godinama. Ceo prvi i peti razred smo otpisali i te knjige roditelji hteli ne hteli moraju da kupe nove.

Roditeljima takođe odgovara jer oni donesu ceo komplet, dobiju pola kompleta, a ostalo što je, na primer, izmenjeno kupuju novo - podelio je prodavac Rajan Kajkuš.

Prema rečima jednog od prodavaca polovnih knjiga, roditelji najviše traže izmenjene knjige.

- Roditelji su užasnuti cenama novih udžbenika, kod nas su ipak nešto jeftiniji. Roditelji kod nas upoređuju polovne i nove udžbenike i najčešće je razlika na primer samo u dve nove lekcije koje su dodate, dok su nekima promenjene samo slike ili korice.

Konkretan takav primer je knjiga ruskog jezika za peti razred - istakao je prodavac polovnih knjiga Stevica Cvetanović.

Međutim, ima i pohvala na račun novih knjiga.

- Dobar primer je informatika, jer je to zaista bitan predmet za budućnost. To izdanje mi se čini kvalitetnije i dugotrajnije. Međutim, mislimo da nije neophodno da se izmene baš svi udžbenici za jednu godinu. Ovo pričam i kao roditelj, jer svaki kućni budžet pati sa početkom školske godine - dodaje trgovac.

Polovni udžbenik nekada i skuplji

Iako se mogu naći jefitniji polovni udžbenici na štandovima, ali i na oglasima, roditelji treba uvek da obrate pažnju da li je to nužno jeftino. Iskustva govore da su mame i tate pronalazile korišćene knjige po znatno višim cenama nego što koštaju nove u knjižarama. Dešava se i da pojedine knjige plate svega 50 dinara niže. Otkupna cena udžbenika kreće se od 200 do 400 dinara, a prodajna od 300 do 600 dinara. Kompleti novih udžbenika za osnovnu školu su od 6.500 do 17.000 dinara.

2024 © - Vesti online