Subota 08.09.2018.
14:55
Tanjug, Vestionline

Trampov savetnik u zatvoru

pixabay.com
Bela kuća

Pored toga, Papadopulos (31) je osuđen na uslovnu kaznu zatvora uz obavezu javljanja vlastima, u trajanju od godinu dana, i na 200 sati društveno-korisnog rada, ukazuje Rojters. 

Papadopulos je time postao prvi savetnik iz Trampove kampanje koji je osuđen u aktuelnoj istrazi o navodnom dosluhu članova Trampovog predizbornog tima i Rusije. 

Tužioci specijalnog savetnika Roberta Malera, koji vodi istragu o navodnom doslu sa Rusijom, tvrde da je Papadopulos lagao agente o svojim kontaktima sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016 kako bi, kako navode, maksimalno umanjio svoju ulogu kao svedoka, kao i u kojoj meri je kampanja znala za njegove kontakte, navodi se u vladinom memorandumu za određivanje kazne. 

Među tim kontaktima je, kako navodi Rojters, i profesor iz Londona Džozef Mifsud, koji je Papadopulosu rekao da Rusi imaju "prljav" materijal o Trampovoj protivkandidatkinji na izborima Hilari Klinton u formi "hiljade i-mejlova".

- To je bila užašna greška - rekao je Papadopulos prilikom izricanja kazne u sudu u Vašingtonu, navodi Si-En-En. 

Papadopulos je priznao u petak da su njegove akcije omele istragu od nacionalnog značaja, što je potez za koji je sudija u njegovom slučaju rekao da je za posledicu imalo da bivši savetnik američkog predsednika stavi svoj lični interes iznad interesa države. 

Tužioci su tražili od sudije zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci za Papadopulosa navodeći da su njegove laži otežale njihovu istragu i da on nije sarađivao. 

2024 © - Vesti online