Petak 07.09.2018.
21:38
Vestionline, Tanjug

Šiško iza rešetaka, "Štajerska garda" ne odustaje (VIDEO)

youtube.com/Tetova News
 

"Štajerska garda", misteriozna naoržana grupa, koja je početkom sedmice uzburkala strasti u Sloveniji objavila je novi snimak na internetu, desetak sati pre isteka roka u kojem lidera te grupe Andreja Šiška moraju da izvedu pred sudiju. 

Slovenačka policija uhapsila je Šiška u četvrtak, pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije naoružanih pripadnika te paravojne grupe kako vežbaju.

Šiško je uhapšen u akciji tokom koje je policija pretresla pet kuća u Mariboru i okolini, a Šiško je mariborskom dnevniku Večer rekao da policija tokom pretresa njegove kuće nije pronašla ništa.

U akciji je učestvovalo 40 pripadnika policije iz Maribora i Murske Sobote, a Šiško se sumnjiči da je pripremao nasilnu promenu ustavnog poretka, da je organizovao nedozvoljenu trgovinu oružjem i eksplozivom, te da je posedovao supstance za izradu nelegalnih supstanci.

Početkom sedmice, video-snimak na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je ozbiljne reakcije u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao "Štajerska garda", postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući "vrelu jesen" i proteste koji će "Sloveniju pretvoriti u Venecuelu".

2024 © - Vesti online