Subota 08.09.2018.
17:26
Ekipa "Vesti"

Vratili u život "mrtvog mladića"

Glas Zapadne Srbije
Lekarka za uzor: Dr Greta Vujaković sa sinovima

Danijela Gajić, koja se sasvim slučajno zatekla tu i bila svedok ovog događaja, izjavila je da je čekala u redu Doma zdravlja kada je u jednom trenutku neko javio da je pozlilo nekom momku u toku vožnje i tada je "nastala prava jurnjava i pakao".

- Mladića dovoze u kritičnom stanju, bio je modar. Doktorka izdaje jasna uputstva, daju mu adrenalin, kiseonik i priključuju na sve moguće terapije, međutim, sve je uzalud. U jednom sam trenutku čula medicinsku sestru kako u suzama govori doktorki Greti da je mladić mrtav, ali ona odbija tu činjenicu, i nastavlja da se bori za njegov život. Posle pola sata aktivne borbe uspela je i vratila u život ovog momka - ispričala je Gajićeva za "Glas zapadne Srbije".

Dom zdravlja u Ljigu brine o 12.400 osiguranika. Lokacija ove zdravstvene ustanove je takođe problematična, jer se nalazi na raskrsnici auto-puta i Ibarske magistrale, pa su pacijenti izloženi riziku zbog velike frekvencije saobraćaja. S druge strane, dodatni problem predstavlja i činjenica da Dom zdeavlja poseduje samo dva sanitetska vozila koja su zajedno stara pola veka, jedan oko 35 godina, a drugi je nešto mlađi.

- Strašno je videti sanitet star 35 godina koji više liči na transportno vozilo za pijacu, nego nešto čime se spasava ljudski život - rekao je direktor Doma zdravlja Miroslav Jovančević.
Dodaje da oni pokrivaju veliki deo Ibarske magistrale, teritoriju opštine Ljig, deo Lazarevca, Aranđelovca i Gornjeg Milanovca sa samo dva sanitetska vozila.

- Možete da zamislite kad jedno vozilo odveze pacijenta do Valjeva, a drugo ode u neku drugu bolnicu i mi ostanemo bez vozila. Nažalost, još uvek nije definisano ko prihvata povređene sa auto-puta. Naša matična bolnica je u Valjevu, gde mi naše pacijente moramo da odvedemo. Ne možemo da ih odvezemo u Čačak, Gornji Milanovac, čak ni u Beograd - ističe Jovančević.

Poplave progutale budžet

Dom zdravlja u Ljigu ima 53 zaposlena radnika svih profila, stomatologa, ginekologa i pedijatra.

- Kadar posedujemo, samo ipak mislim da nam je neophodno jedno kompletno opremljeno sanitetsko vozilo - zaključuje direktor Jovančević.

Opština, međutim, nema sredstva i zato je neophodna pomoć države. Inače, opština Ljig, iako se nalazi nadomak prestonice, jedna je od siromašnijih opština za razliku od susednih beogradskih. Pored toga, u kratkom vremenskom periodu preživela je čak tri poplave koje su "pojele" opštinski budžet, tako da za ostale preke potrebe nema novca.


 

2024 © - Vesti online