Petak 07.09.2018.
16:16
b92.net, Vestionline

"Sirijska vojska se sprema da upotrebi hemijsko oružje"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi američki izaslanik za Siriju rekao je da postoji "dosta dokaza" da se sirijska vlada sprema da koristi hemijsko oružje u Idlibu. 

Džim Džefri je rekao da bi očekivana ofanziva protiv poslednjeg uporišta pobunjenika predstavljala "nesmotrenu eskalaciju", prenosi Rojters. 

Sirijska vlada je više puta ponovila da nikada nije koristila hemijsko oružje. 

Ruski avioni su bombardovali oblast koju drže pobunjenici na severozapadu regiona, a vladine trupe se trenutno okupljaju kako bi krenule u invaziju. 

Sve se ovo dešava pred samit koji se održava danas u Iranu, a na kome učestvuju lideri Rusije i Irana, koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada i Turske, koja je do sada podržala neke pobunjeničke frakcije. 

Ujedinjene nacije su upozorile da će doći do humanitarne katastrofe ako dođe do ofanzive, a Turska je zabrinuta zbog mogućeg porasta izbeglica na granici sa ovom zemljom. 

- Ova upozorenja imaju čvrste osnove - rekao je Džefri u prvom intervjuu nakon postavljanja na poziciju izaslanika. 

"Bilo kakav napad za nas predstavlja nesmotrenu eskalaciju. Postoji puno dokaza da se sprema napad hemijskim oružjem." 

On nije dao više detalja o dokazima na koje se pozivao.

Potreba za diplomatskom incijativom

Stejt dipartment je upozorio u ponedeljak da će Vašington odgovoriti na hemijski napad sirijske vlade ili njenih saveznika. 

Uprkos negiranju sirijskih zvaničnika, eksperti iz Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja tvrde da su vladine snage izvele napad nervnim agensom sarinom u gradu na jugu Idliba, koji su držali pobunjenici u aprilu 2017, u kome je život izgubilo 80 ljudi. 

Džefri je rekao da je neophodna "velika diplomatska inicijativa" kako bi se završio sedmogodišnji rat. 

On je izjavio da je predsednik Tramp "veoma posvećen" procesu u Siriji, kao i da očekuje da će SAD biti uključene u njega do poraza Islamske države i dok iranski borci koji su podržavali vladu u Siriji ne napuste ovu zemlju. 

Džefri je izjavio da predsednik Asad "nema budućnost" kao lider u Siriji, ali da nije posao Vašingtona da ga zbaci. Dodao je da će SAD raditi sa Rusijom na političkoj tranziciji. 

Pobunjenici su poraženi u većem delu Sirije, a ofanziva na provinciju Idlib na severozapadu zemlje će biti poslednja velika bitka tokom sedmogodišnjeg rata. 

Veruje se da se tamo nalazi 30.000 džihadista i pripadnika pobunjeničkih snaga. 

Prema podacima UN u toj oblasti živi 2,9 miliona ljudi, od kojih je milion dece. Više od polovine civilnog stanovništva je stiglo iz nekog drugog dela Sirije i više nemaju gde da odu. 

Zvaničnici UN kažu da čak 800.000 ljudi mogu izgube domove.

2024 © - Vesti online