Subota 08.09.2018.
03:30
Telegraf.rs, Vestionline

5 znakova koji otkrivaju da je lubenica koju ste kupili otrovna

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na Internetu smo pronašli brojen trikove, a ove smo izdvojili kao one koji su se pokazali najmerodavniji. Imajte na umu neki od njih kada krenete po lubenicu kako biste bili sigurni da ste izabrali onu najzdraviju.

Žuti obod oko srca lubenice ukazuje na visok sadržaj nitrata

Nitrogen je veoma važan element za rast i razvoj biljaka. Odgajivači često preteruju sa ovim sastojkom kako bi njihove lubenice dostigle veliku težinu za kratko vreme. Kupac može da se otruje ukoliko pojede ovakvu lubenicu, pa zato obratite pažnju kada sečete lubenicu kakve je boje kora.

Proverite da li lubenica ima neke rupice

Neki ljudi veruju da su rupice na kori pre znak da su je grickali insekti nego li rupa od igle kojom je ubrizgan nitrat. Čak i ako izgleda dobro unutra, “meso” može da bude pokvareno jer je oštećeno zbog rupe.

Nemojte da jedete lubenicu čije je srce šuplje

Oštećena pulpa lubenice je znak da je voće prezrelo ili da sadrži velike količine hormona. Prezrela lubenica može da bude malo gorka, dok ona sa previše hormona može da izazove trovanje.

Stavite komadić pulpe u vodu pre nego je pojedete

Koncentraciju nitrata proverite tako što ćete staviti komadić srca u vodu na sobnoj temperaturi. Ako je voće opasno, voda će da poprimi roze boju. Bolje je da bacite ovo voće i ne jedete ga.

Lubenica ne treba da bude lagana kada je podignete

Prava i zdrava lubenica treba da bude teška i čvrsta na dodir.

Zrela lubenica ima sjajnu, nežnu koru bez bilo kakvih oštećenja. Nemojte da se bojite malih plitkih rupica na kori koje ne dolaze do mesa. Potražite male bež ožiljka jer se veruje da njih prave pčele, a one biraju samo najslađe lubenice. Predeo oko peteljke i dno trebaju da budu sasušeni, a izbegavajte da kupujete lubenice koje su unapred isečene.

2024 © - Vesti online