Petak 07.09.2018.
13:52
Tanjug, Vestionline

Kurc pozvao građane da izađu na referendum

pixabay.com
 

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Zaevim rekao da će Austrija nastaviti da podržava članstvo Makedonije u NATO-u i EU i dodao da će njegova zemlja biti ekonomski partner zvaničnom Skoplju.

- Drago mi je što sam ponovo u Skoplju. Austrija je prijatelj Makedonije i čitavog regiona. Imamo ne samo ekonomsku saradnju, već i tradicionalna prijateljstva. Želimo da živimo zajedno u Evropskoj uniji. Za Makedoniju, rešavanje spora sa imenom predstavlja novu dinamiku za zemlju i za ceo region - rekao je Kurc.

On je rekao da glasanje za sporazum sa Grčkom znači glas za članstvo Makedonije u EU, preneli su makedonski mediji.

- Građani znaju svoju odluku, ali kao prijatelj Makedonije i zvaničnik zemlje koja u ovom mandatu predsedava Evropskom unijom mislim da će izlasnost na referendumu biti velika - rekao je Kurc.

Zaev je zahvalio austrijskom kancelaru na podršku koju Austrija pruža Makedoniji na evroatlantskom putu i istakao da će njegova vlada ostati posvećena reformama.

- Austrija je uvek podržavala Makedoniju za članstvo u EU i NATO. Podrška je prvo dovela do rešena spora sa Grčkom, jer je upravu u austrijskom glavnom gradu skiciran taj sporazum. Austrija kao bilo koja članica EU želi da vidi Makedoniju u evropskim organizacijama - rekao je.

Poručio je i da Makedonija ostaje posvećena poziivnom primeru u regionu.

- Vaša poseta je velika poruka uoči 30. septembra kada će biti održan referendum na kojem će građani glasati za svoju budućnost - rekao je Zaev i izraazio zahvalnost na tome što će, kako je rekao, Austrija biti najveći ekonomski saveznik Makedonije.

2024 © - Vesti online