Četvrtak 06.09.2018.
22:55
Tanjug, Vestionline

Mihajlović: Srbija otvorena za investicije kompanija iz SAD

V. Sekulić
Zorana Mihajlović (u sredini)

- Za Vladu Srbije modernizacija infrastrukture je prioritet u razvoju, a zahvaljujući projektima koje smo realizovali u prethodnih nekoliko godina prepoznati smo kao zemlja otvorena za sve investicije koje donose Srbiji povezivanje sa susedima, nova znanja i nove tehnologije - rekla je Mihajlovićeva povodom potpisivanja memoranduma.

- To očekujemo i od ovog memoranduma, koji daje mogućnost da se posle najboljih evropskih, kineskih, ruskih i drugih kompanija, povežemo i sa najvećim američkim kompanijama koje žele da rade u Srbiji, ali i da sa nama podele dobru praksu iz sveta u vezi sa pripremom projekata i izradom studija i analiza koje mogu da doprinesu boljem kvalitetu i većoj efikasnosti investicija u infrastrukturi - dodala je potpredsednica Vlade.

Potpisanim memorandumom potvrđuje se zajednički interes jačanja poslovnih veza između dve

države i promovisanje učešća američkih kompanija u sektoru infrastrukture Srbije, uz podršku odgovarajućih institucija, agencija i programa SAD, ističe se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade. 

Ova namera biće realizovana tako što će Srbija omogućiti razmenu informacija o prioritetnim infrastrukturnim projektima sa SAD, dok će SAD sa svoje strane promovisati učešće američkih kompanija u infrastrukturnim projektima u Srbiji i pružati informacije američkim privatnim kompanijama o potencijalnim mogućnostima finansiranja projekata.

Memorandumom se izražava i namera da se u Srbiji podstiče stvaranje investicionog okvira koji je otvoren i nediskriminatorski i daje jednake uslove za sve.

Takođe, obe strane potvrđuju važnost visokih standarda koji se odnose na zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, rad, transparentnost i dobro upravljanje infrastrukturnim projektima, kao i podršku otvorenim i odgovornim tenderskim procedurama i procedurama nabavki.

2024 © - Vesti online