Četvrtak 06.09.2018.
17:46
Irena Karić - Vesti

Konferencija "Digital 2018": Pomiriti virtuelno i stvarno

I.K- Vesti
Dejan Turk i Irena Karić

Gostovanje na "Digital 2018" započinjem intervjuom sa Dejanom Turkom, generalnim direktorom Vip mobile-a:

Prošle godine prvi u Srbiji napravili ste prekretnicu u telekomunikacijama uvođenjem NEO tarifa. Šta kaže statistika, da li se povećao broj korisnika, i da li ste generealno zadovoljni rezultatima?

Vip je uvek bio pokretač promena. Najmanji smo. Zbog toga moramo da budemo najagilniji, najbrži, najpametniji i najbliži korisnicima. Prošle godine uveli smo nove tarife, napravili malu revoluciju na tržištu. Neograničene tarife, naše NEO tarife, što znači da smo otvorili mrežu za pozive i poruke ka svim drugim mobilnim operaterima i u tome smo bili jedini. Zanimljivo je koliko je dugo trajalo dok su nas drugi ispratili. Neki za osam meseci, neki za godinu dana, ali u to doba su korisnici stvarno videli da Vip zaista jeste "druga priča", i dobili smo više od 300.000 novih korisnika na NEO tarifama. 

Šta je bilo najteže promeniti kada je reč o navikama korisnika, s obzirom na to da je Vip bio grinfild investicija?

- Vip jeste bio grinfild investicija, mi jesmo počeli sa prvom baznom stanicom. I to poverenje da je Vipova mreža jednaka ili čak i bolja od drugih mreža,  iziskivalo je neko vreme da se to sve izgradi. No danas, nakon što smo dobili neke nagrade koje potvrđuju da imamo najbržu, pa čak i najveću 4G mrežu, tog problema više nema, tako da korisnici veruju u našu mrežu. Znaju da je ta mreža kvalitetna. A jeste izazov za nas da pratimo njihove navike, potrošnju podataka. Svake godine, gotovo svaki korisnik skoro duplo više interneta koristi u odnosu na prošli period. Počelo je sa 500 MB, onda sa 1 GB, a sad smo već na više od 2GB po korisniku, tako da to jeste izazov za našu mrežu i za naše tehničare.

 Kako se nadmećete sa konkurencijom?  

- Mi kao najmanji možemo da budemo malo lukavi, malo drugačiji i zabavniji u toj priči. Sadašnja promena vlasništva u Telenoru sigurno da je malo bila u našu korist, jer je fokus kompanije bio veoma interan. Ali, sada imamo novog igrača na tom našem igralištu, i radujem se tome. Biće dosta novih izazova, i videćemo ko će da bude najbrži, najagilniji, i najbolji prema korisnicima.

Da li je teško naći balans u harmonizaciji očekivanja kupaca, cene i strateških ciljeva Vip-a?

-Time se bavimo svaki dan. Naši vlasnici nam daju strateški definisane cene, a mi pokušavamo da uradimo sve ono što je dobro za građane. Uvek smo tu za korisnika. Stvarno ga uvek slušamo, šta su njegove potrebe, i onda kreiramo produkte prema njegovim potrebama, a ne ono što mi kao telekomunikacijska kompanija mislimo da znamo najbolje.

Šta Vam je trenutno prioritet u poslovanju, i da li nam Vip priprema nova iznenađenja?

Mi smo preko leta napravili revoluciju i u romingu. Dodali smo našim NEO tarifama 1GB besplatno u 30 najposećenijih zemalja u svetu. I mislim da od nas možete očekivati još puno NEOčekivanih stvari.

Otvaranje konferencije

Medju prvima, prisutnima se obratio ministar Vukosavljević, rečima da je cilj digitalizacije stvaranje virtuelnog prostora. On istakao je veliku zainteresovanost IT sektora, turizma i privrede za ovaj kulturni dogadjaj. Tendencija je pružiti digitalnu transformaciju prilagodjenu svim kanalima komunikacije, e-upravi i prevesti materijalno u digitalno nasledje. Digitalizacija, kako je objasnio, odredjuje uspeh poslovanja, kroz interakciju strategije razvoja kulture sa objedinjavanjem velikog zadatka - upotrebom ćirilice na internetu i korišćenjem ovog pisma u društvenim medijima.

I.K- Vesti
Dejan Ljuština( PwC-moderator), Marek Slačik (PPF grupa, Telenor), Slobodan Đinović (Orion), Predrag Ćulibrk(Telekom Srbija), Dejan Turk(Vip mobile)

- Na taj način afirmisaće se identitet Srbije u svetu. Sveopšte digitalno predstavljanje uloge medija u svakodnevnom životu od krucijalne je važnosti za stvaranje tesne povezanosti sa nacijom - istakao je ministar.

Ambasadoru Denisu Kifu ovo je treće po redu učešće na konferenciji "Digital". Istakavši da je vidljiva evolucija komunikacije u medijima i modifikacija javnog prostora, zaključio je da su prethodne četiri godine donele mnogo komunikacijskih izazova.

Ubrzani razvoj diplomatske prakse i te kako je uticao na odnose Srbije sa zemljama iz celog sveta.

Digitalno opismenjavanje

U narednom periodu Vlada Republike Srbije radiće aktivno na izgradnji mreže i donošenju regulativnih zakona, kako bi se cela populacija polako prilagodjavala digitalnom okruženju. Prvo je potrebno digitalno opismeniti narod, da bi proces digitalne transformacije bio u punom jeku.

Predrag Ćulibrk ispred Telekom Srbija govorio je o jedinstvenoj saradnji te kompanije sa najsavremenijim DATA centrom, čija se izgradnja već uveliko realizuje. Kroz saradnju sa Ministarstvom zdravlja ostvarili su rad na informacionim zdravstvenom sistemu (projekat e-recepti itd.)

I.K.-Vesti

- Prema statistici, za 60 sekundi u Srbiji se obavi 3,7 miliona Google pretraga. Oko milion je logovanja na Fejsbuku, a dnevno se pošalje oko

178 miliona mejlova. Upotreba Instagrama povećala se za četiri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Digitalizaciju navodi kao sredstvo za postizanje cilja opšteg društvenog napretka. Iz kabineta minista za privredu donesen je zaključak da postoji potreba za unapredjenjem e-uprave, usluga od poverenja, kao i za razvojem digitalnih integracija. Stoga, kako je naglasila, Vlada Srbije radi na razvoju IT sektora, kroz podršku prekvalifikacija i razvoj digitalnog preduzetništva.

U ime Ministarstva spoljnih poslova Izraelapublici predstavio se Iftah Kjuriel, čija je tema panela bila "Digitalna diplomatija startap nacije".

Lora tehnologija

Telekom Srbija podigla je Lora mrežu baziranu na Lora tehnologiji.  Takvih resursa nije bilo na globalnom tržištu, sve dok ova kompanija nije napravila iskorak u tom spektru.  Čak 5.000 senzora već u ovom trenutku upravljaju IoT Lora mrežom, koje se napajaju u vidu baterija, I čiji je vek trajanja preko 10 godina. Što se tiče dalje konsolidacije, predstavnici Telekom Srbije razmišljaju o akviziciji kablovskih operatera, prevashodno sa M:Tel-om u Republici Srpskoj. Multimedijalne investicije u pogledu content-a (sadržaja) nešto je na čemu se svakodnevno radi.

Moći interneta je neizmerna, jer putem njega možemo uticati na brzinu protoka informacija, sadržaj istih, kao i na formu u kojoj će biti predstavljene.

Iftah je analitičkim posmatranjem došao do zaključka da digitalni svet nije savršen i da postoje mnoge pretnje i opasnosti od širenja dezinformacija na internetu. Upravo uz pomoć digitalne diplomatije i diplomatije u digitalnom okruženju takav trend se suzbija.

U svetu marketinških stručnjaka poznata je SWOT analiza, a njen deo  Kjuriel nam je prezentovao u vidu Opportunites (Šansi) i Threats (Pretnji).

Izraelski softer leči Arape

Zanimljivosti koje nam je ispričao Kjuriel tiču se saradnje Izraelaca sa ljudima iz Saudijske Arabije i generalno aparskim zemljama sveta kroz implementaciju softvera na arapskom jeziku. Taj softver osmišljen je da putem algoritma dijagnostifikuje vaše oboljenje i zdravstvene probleme sa preporukama za lečenje. Misija Izraela je da svoje ideje usavrše u Silicijumskoj dolini u San Francisku.

I.K.-Vesti
Tradicionalni CEO panel telekom lidera regiona

Kroz digitalizaciju u svim sferama društvenog bivstvovanja postiže se reakcija medija u realnom vremenu. Digitalizacijom skraćujemo vreme odgovora na upite koje korisnici putem Gugl pretraživača svakodnevno pretražuju. Tehnologija se rapidno razvija, u nekim sferama će zameniti intervenciju ljudi, a u nekim pak, ljudi predstavlajju glavnu sponu između virtuelne i stvarne realnosti.

2024 © - Vesti online