Četvrtak 06.09.2018.
16:58
Vestionline

Mesina: Željko Obradović je dao najviše evropskoj košarci

EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
Etore Mesina: U Željkovom sistemu igrači znaju šta rade

Italijanski i srpski stručnjak su od devedesetih vodili duele na klupama najjačih evroligaških klubova. Ističe način na koji "Žoc" kreira sistem u svakom timu koji vodi:

- Mislim da je za mnoge trenera normalno da stvore sistem u kome igrač zna šta radi i koja mu je odgovornost. Pričamo i o trenerima sa manje ili više discipline, ali je stvarna tema ono što igrači vole da rade. Naravno, Željko je trener koji je imao najveći uticaj - rekao je Mesina, a prenosi Eurohups.

U poređenju NBA i Evrolige, naglasio je finansijske razlike, kao i kvalitet:

- Nivo je visok u Evroligi, to je drugo najjače takmičenje na svetu. Razlika u odnosu na NBA je u ekonomskoj snazi, čak i najveći evropski klubovi ne mogu da se takmiče sa onima iz sredine NBA. Takođe, tendencija je da mladi košarkaši česće napuštaju Evropu kako bi se izborili u SAD.

Iako je četiri puta osvajao najelitnije evropsko takmičenje, sadašnji član stručnog štaba San Antonio Sparsa nikad nije uspeo da savlada Obradovića u velikom finalu. Skor je 3-0 za trenera aktuelnog šampiona Evrope, Fenerbahčea.

Što se tiče reprezentativnih duela, Čačanin je na čelu Jugoslavije osvojio evropsko zlato 1997. godine, trijumfom upravo nad Mesininom Italijom.

2024 © - Vesti online