Četvrtak 06.09.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug

Linta: Pitanje nestalih preduslov za normalizaciju i pomirenje

V. Sekulić
Miodrag Linta

Tačno je, kaže Linta, da je pitanje nestalih najvažnije humanitarno i civilizacijko pitanje i da ga treba rešiti u što kraćem vremenskom roku. 

Međutim, postoje brojna druga otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske koja se tiču stotina hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana Srbije bez čijeg rešavanja nije moguće govoriti o normalizaciji odnosa između dve države i pomirenju između dva naroda, kaže Linta.

- To su pitanja otetih imovinskih i stečenih prava (zaostale penzije, radni staž, poljoprivredno zemljište, stanovi, kuće, poslovni prostori, dinarska i devizna štednja...), naknada štete za uništenu i oštećenu imovinu, dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine, hapšenja Srba na osnovu hrvatskih poternica - naveo je Linta.

Hrvatska, ističe, odbija stalni dijalog da se kroz radne grupe i komisije pronađu pravična i trajna rešenja gore navedenih pitanja. 

- Jedan od temelja dijaloga između dve države treba da bude Bečki sporazum o sukcesiji, posebno Aneks G u kome stoji da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. a svi ugovori sklopljeni za vreme rata pod pritiscima i pretnjama moraju biti proglašeni ništavnim - naveo je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

2024 © - Vesti online