Petak 07.09.2018.
02:00
Đ. Janković - Vesti

Umetnik koji slika sprejom

Đ. Janković
Zanat naučio od meskikanaca: Upornošću savladao neobičnu tehniku

Ovaj samouki umetnik sve je naučio gledajući na Jutjubu kako to drugi rade i za četiri godine ovladao je crtanjem sprejevima, ali se još uvek usavršava.

Kao klinac crtao je crtane junake, a onda je slučajno, lutajući internetom video majstore sa sprejevima. Poželeo je i on da radi tako, i danas, koju godinu kasnije, iza sebe ima više od stotinu slika, različitih formata, urađenih u ovoj tehnici koja je, kaže, mnogo cenjenija u svetu nego kod nas.

Stigle do Švajcarske

Njegove slike do sada su stigle u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, ali i u Švajcarsku. Nedavno je prvi put u Banji Koviljači i na lozničkom šetalištu izašao da slika na nekom javnom mestu, i oduševio je sve one koje su posmatrali njegov rad. Pročitao je da u svetu ima oko 50.000 onih koji slikaju sprejevima, a u Srbiji ne više od dvadeset.

- Danima sam gledao jednog Meksikanca kako slika sa sprejevima, upijao sam svaki pokret, mada obično ne snime one najbitnije cake. Ova umetnost je zastupljena u mestima gde ima mnogo turista i slika se na ulici. Ti stvaraoci moraju da rade brzo, da posmatrača oduševe brzinom slikanja. Tako neke slike nastanu bukvalno za desetak minuta. Kada sam počeo da radim nisam pokazivao radove, jer sam verovao da mogu mnogo bolje i pokazalo se da sam bio u pravu. Naravno, što više radiš, više se usavršavaš, ali ujedno i shvataš koliko još ima stvari koje treba da popraviš, budeš bolji. Volim ovo što radim i uživam u radu sa sprejevima. Ovo je, inače, staklorezačka i ramadžijska radnja, ali i kutak gde svakoga dana slikam - priča Biberčić dok pokazuje deo svojih radova.

Mušterije često zaborave da im treba ram, ili zastakljivanje kada vide njegova dela pa ostanu da obiđu ovu nezvaničnu izložbu. Motivi u ovoj umetnosti su uglavnom univerzum, planete, obrisi gradova, ali Biberčić se ne ograničava pa su na njegovim slikama i priroda, životinje, brodovi, zalasci sunca, sve što pomisli da bi bilo lepo naslikati.

Neće iz Srbije

- Više puta su mi rekli da je šteta što živim u Srbiji, ali ne nameravam da idem u inostranstvo da bih tamo unovčio svoj rad. Hoću da slikam u svom gradu, svojoj zemlji, a nadam se da će vremenom biti prepoznata vrednost i ove vrste slikanja. Voleo bih da nekome prenesem svoja iskustva i ovu, neku moju tehniku koju sam razvio, da ima još onih koji slikaju sprejevima - kaže Biberčić, umetnik sa sprejevima.

- Najvažnije je pre početka rada znati šta se želi uraditi, jer nema mesta za prepravke, a motiv praktično izranja tokom slikanja. Zato pokreti moraju biti hitri, precizni, da znaš koju boju gde želiš i šta nameravaš da postigneš. Osim spreja, koristim i špaklice, papir, sunđerčić, a četkicu jedino za fine detalje. Neke slike uradim za petnaestak minuta, ali ima i složenijih koje nastaju sat, dva, zavisi od motiva i formata. Inače, ovo nije jeftina tehnika jer je najjeftiniji sprej 300 dinara, a imam neke koji su i po 800 dinara. Potrošio sam ih do sada bar 300, ali ovo volim i nadam se da će i kod nas ova vrsta slikanja postati cenjena kao u svetu gde slike idu i do 200 dolara - kaže ovaj mladić.

2024 © - Vesti online