Četvrtak 06.09.2018.
09:17
Vestionline, b92.net

Poražavajuće: Plate niske, cene visoke - skuplje od pola EU

pixabay.com
 

Sećate se onog optimističnog Eurostatovog podatka, da su od Hrvata, po kupovnoj moći, u Evropi siromašniji samo Bugari. E, pa nije ni čudo, jer u Hrvatskoj su cene prilično visoke, piše hrvatske Vijesti.hr. 

Hranu i piće, na primer, jeftinije ćete platiti u čak 12 evropskih zemalja, uključujući i Španiju i Veliku Britaniju. Po cenama televizora, računara i mobilnih telefona, Hrvatska je među tri najskuplje zemlje u Evropi. A neće utešiti ni činjenica da Hrvati režije plaćaju 77 odsto skuplje nego pre 20 godina. 

Hrana je, za hrvatski standard, ultra skupa. Plaćaju je u otj zemlji 96,5 odsto od prosečne cene u Evropi. Čak 12 zemalja članica Unije jede jeftinije - od Čeha i Slovaka, preko Mađara, Bugara, Poljaka i naročito Rumuna. Čak i Britanci i Španci imaju jeftiniju hranu nego Hrvati. 

Odeću i obuću plaćaju u Hrvatskoj skoro u cent isto kao i prosečni Evropljanin. 

Trošak za gorivo i vozila prosto guše Hrvate jer koštaju skoro 85 odsto proseka Unije. To je jedan glavnih od razloga zbog kojeg je prosečni auto u Hrvatskoj star 13 godina. 

Dobra je vest što je za evropska merila stanovanje u Hrvatskoj jeftino. Režije su na primer na 42 odsto od evropskog proseka.

2024 © - Vesti online