Sreda 05.09.2018.
22:45
Prva

Kralj stečaja: Šta Trampov čovek sutra donosi u Srbiju?

pixabay.com

"U Srbiju došle avanturističke kompanije"

Posle sastanka sa predsednikom Aleksadrom Vučićem, biće potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti infrastrukture. Očekuje se da će blizak saradnik i čovek od poverenja američkog predsednika Trampa pozvati investitore iz SAD da ulažu u Srbiju. Ali, da li samo to?

Uspešan bankar i investitor, Vilbur Ros poznat je i po nadimku "kralj stečaja", jer je iz mrtvih digao propale kompanije, uglavnom čeličane. Iako blizak sa demokratama, Ros je podržao Donalda Trampa, koji ga je u februaru prošle godine predložio za državnog sekretara za trgovinu. Jedan je od glavnih ljudi američkog predsednika u trgovinskom ratu sa najjačim konkurentima.

Šta Ros donosi Srbiji?

- Rosova biografija je takva da je ceo svoj život proveo u finansijama, u privredi. On dobro zna šta znači i šta je potrebno da se dve ekonomije približe - kaže Siniša Mali, ministar finansija.

Pre manje od tri meseca tadašnji zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Brajan Hojt Ji otvoreno je pozivao američke investitore da zaobilaze Srbiju.

U nekim zemljama je bilo povećanja investicija, na primer u Srbiji, rekao je Ji, ali i dodao da su u pitanju "nešto više avanturističke kompanije koje ne beže od rizika".

Stručnjaci smatraju da je sadašnja republikanska administracija spremna da prevaziđe probleme iz prošlosti na obostranu korist.

- Agencije za procenu političkog rizika se pozivaju, pored svojih direktnih izvora i na izvore zvaničnika. Ako danas gospodin Ros uputi pozitivnu poruku i pozove Amerikance da investiraju u Srbiju to jako dobar signal u bilateralnim ekonomskim odnosima - kaže Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Broj američkih investicija u Srbiji je u konstantnom porastu, ali je poseta Vilbura Rosa šansa i za naše kompanije. Osim ekonomske, očekuje se i politička podrška.

- Kakav je konačan stav SAD po tom pitanju tek ostaje da vidimo. Ono što jeste promena u odnosu na ranije, kako su i sami rekli, otvoreni su za kreativna rešenja. Ali šta to znači moraćemo da vidimo od naših pregovarača - kaže Krstić.

2024 © - Vesti online