Sreda 05.09.2018.
20:15
Z. Mirković - Vesti

Posebni razredi samo za nemački

Z. Mirković
Upoznavanje sa drugarima: Iva (u belom)

U novoj školskoj godini đaci-prvaci koji ne znaju dovoljno nemački da bi pratili nastavu moraće da pohađaju posebne razrede u kojima će učiti nemački.

Takvih razreda biće ukupno oko 700, a cilj je da mališani najpre nauče nemački kako bi se uklopili sa vršnjacima.

U tim razredima od 15 do 20 časova će učiti nemački, a sa ostatkom razreda pohađati nastavu crtanja, muzičkog i fizičkog. Inače, ti razredi se uspostavljaju samo ako u školi postoji najmanje osam đaka kojima je potrebna posebna nastava nemačkog.

Iva jedva dočekala

Među đacima prvacima u Beču je i šestogodišnja Iva, koja je radosno čekala ulazak u đačke klupe.

Prvi dan u školi bio je, prema ustaljenom običaju, kratak, i poslužio je za međusobno upoznavanje kako đaka, tako i nastavnice sa novim razredom.
Takođe prvi školski dan je i dan koji teško da mogu da zaborave mališani i roditelji, koji decu ispred škole čekaju sa fišekom punim slatkiša.

Nakon svakog semestra proveravaće se znanje nemačkog, pa će đaci, zavisno od uspeha, biti prebacivani u normalne razrede, ili nastavljati da uče nemački još najviše četiri semestra.

Z. Mirković
Oštrije kazne za bežanje sa časova

Takođe, od ove školske godine pooštravaju se kazne za bežanje iz škole. Oni koji neopravdano izostanu četiri dana, biće prijavljeni nadležnim opštinskim vlastima. Roditelje potom čeka kazna od najmanje 110 evra, a postupak kažnjavanja je pojednostavljen.

Pored toga, i kod najmanjeg nepoštovanja obaveze pohađanja škole direktori i nastavnici imaju mogućnost da preduzmu hitne mere, od razgovora sa roditeljima, do ukora.
Ove školske godine upisano je širom Austrije oko 85.100 đaka prvaka.

Mesečno 625 evra po đaku

Organizacija Folkshilfe izračunala je koliko iznose mesečni troškove za decu.

Direktor Erih Feninger polazi od toga da dete košta roditelje mesečno 625 evra.
On kaže da su ti troškovi daleko veći od onih koje vlada iznosi u javnost, kada razmišlja o merama štednje.
 

2019 © - Vesti online