Sreda 05.09.2018.
18:16
R. Lukić

Venac za srpske logoraše

Vesti
Srpski hram u Osnabriku: Gosti iz Rume sa sveštenikom Marinkom Rajakom

Oni su u Berzenbriku, osim bogatog programa u Gradskoj kući, razgledali istorijske znamenitosti grada i posetili gimnaziju i Dobrovoljno vatrogasno društvo. U obližnjem Alfhauzenu upoznali su način funkcionisanja jednog naprednog poljoprivrednog imanja, a posetili su i katoličku crkvu.

U Osnabriku su posetili lokalnu sinagogu i pravoslavni hram Svetog velikomučenika i pobedonosioca Georgija, gde ih je primio sveštenik Marinko Rajak.

U istom gradu Petar Miloradović, predsednik udruženja Barake pokazao im je ostatak oficirskog logora OFLAG Vic u kojima je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno 6.000 srpskih oficira, od kojih je 116 poginulo u britanskom bombardovanju 6. decembra 1944. godine.

Domaćini kao familija

- Ovog puta sam upoznala jednu nemačku seosku porodicu, i nakon takvog gostoprimstva mogu slobodno da kažem da nam članovi porodice gospođe Ursule nisu samo prijatelji, već se osećamo kao da smo svi jedna familija - kaže 19-godišnja Sanja Mrkić.

Mladi iz Rume i organizacija Gradimo mostove na spomenik stradalih Srba položili su venac. Poslednja dva dana gosti iz Rume proveli su u Berlinu gde su posetili i Bundestag.

Mladi gosti iz Srbije, radi boljeg međusobnog upoznavanja, za vreme boravka u Berzenbriku bili su smešteni kod nemačkih porodica. Osamnaestogodišnja Aleksandra Nikolić oduševljena je srdačnim prijemom Margote i Martina koji su ih ugostili, a 17-godišnji Nikola Milić, osim srdačnog prijema, kod porodice Niman ističe i njihovo izuzetno nastojanje da ih što bolje upoznaju s kulturnim bogatstvom Berzenbrika.

Vesti
Počast palim Srbima

Na kraju, Aleksandar je rekao da je ponosan što je član "jedne tako divne i korisne organizacije kakva je organizacija Gradimo mostove", koju je s grupom lokalnih aktivista i uz podršku načelnika opštine dr Horsta Baira osnovao naš zemljak dr Željko Dragić.

Mladi su iz Berlina za Rumu otputovali autobusom.


 

2024 © - Vesti online