Četvrtak 06.09.2018.
00:38
A. Vučićević - Vesti

"Vesti" na Roštiljijadi u Leskovcu: Pljeskavice sa šarmom

V. Sekulić
 

I ekipa "Vesti" nije propustila priliku da poseti grad na Veternici i uživa u specijalitetima leskovačkih majstora. Od samog ulaza u Leskovac širio se miris pljeskavica, ćevapa, vešalica i pečenja, kao podsetnik da se nalazite u gradu roštilja i da ne smete propustite priliku da prođete kroz čuveni "leskovački voz", sastavljen od štandova sa raznovrsnom hranom.

Pored meštana, stigli su ljudi iz raznih deova Srbije, ali se moglo sresti i mnogo Bugara i Makedonaca, koji kažu da tradicionalno ne propuštaju Roštiljijadu. Kako kažu, ne znaju šta ih više privlači - preukusna hrana, zvuci trube koji se mogu čuti na svakom ćošku ili koncerti velikih zvezda. U leskovačkim hotelima slobodnih mesta nije bilo, pa su ugostitelji zadovoljno trljali ruke.

Pored roštiljskog mesa, ražnjevi sa jagnjićima i prasićima su se okretali na svakom ćošku, a u zemljanim posudama kuvali su se kupus, krompir, povrće... Čak ni visoke temperature, koje su bile još veće pored upaljenih roštilja, nisu smetale gurmanima da sve probaju, a slobodna stolica je bila misaona imenica.

V. Sekulić
 

Osmeha nije nedostajalo ni među roštiljdžijama kojima vrućina pored užarenog uglja nije smetala da obraduju posetioce najboljim mesom. A na svakom se štandu moglo čuti da je baš tu - najbolja pljeskavica.

Ako bi postojala titula za najšarmantnijeg roštilj majstora, ona bi sigurno pripala Nikoli Cvetkoviću. Svako ko se odlučio da jede baš na njegovom štandu, mogao je uživati, ne samo u hrani, već i u šalama i osmehu ovog simpatičnog južnjaka.

- Za nas roštiljdžije u Leskovac ovo je period godine kad možemo da prikažemo šta umemo. Kao i uvek, najviše su se prodavale pljeskavice, posebno gurmanska punjena kačkavaljom. Nekako je ljudima najlakše da s nogu pojedu pljeskavicu, a još ja kad je pravim, nema slađe u ceo Leskovac - rekao je kroz osmeh Nikola.

V. Sekulić
 

Dodaje da domaći gurmani najviše vole roštilj, dok stranci često traže leskovačku mućkalicu jer je poznata širom sveta.

- Tajna mojih pljeskavica je u šarmu. U svaku ubacim malo osmeha, malo šale, malo južnjačkog akcenta, i eto vam najbolje pljeskavice na svetu - kaže Nikola.

Njegov prezimenjak Danijel, sa svojih dvadesetak godina, ponosan je što ima priliku da učestvuje u ovoj velikoj manifestaciji. Učio je, kako kaže, od najboljih. Uspeo je da ubedi i ekipu "Vesti" da on pravi najbolje pljeskavice, pa smo za potrebe, kako ovog članka, tako i gladnog stomaka, degustirali specijalitete mladog roštiljdžije i uverili se zašto je ispred njegovog štanda velika gužva.

Ringišpil i šoping

Pored ukusnog mesa, posetioci su se mogli zasladiti domaćim kolačima, alvom i drugim slatkišima, a za najmlađe posetioce je najzanimljiviji bio ringišpil. Dame su mogle da iskoriste priliku za šoping, pa su torbe mogle da se kupe za 500 do 1.000 dinara, novčanici za 200, a majice za 250 dinara.

Za običnu pljeskavicu ove godine trebalo je izdvojiti od 150 do 200 dinara, dok je gurmanska stajala od 250 do 300 dinara. Kilogram svinjskog pečenja se mogao pazariti za 1.400, a jagnjećeg za 1.800 dinara.

Za ljubitelje čuvene tucane paprike, Roštiljijada je pravi raj, jer su mogli pazariti domaće proizvode lokalnih proizvođača, kao i domaće džemove, slatko i rakije.

Prepuni mirisa, ukusa i utisaka, krenuli smo za Beograd sigurni da ćemo se i sledeće godine vratiti na jubilarnu 30. roštiljijadu.

V. Sekulić
 

 

2024 © - Vesti online