Četvrtak 06.09.2018.
00:30
b92.net, Vestionline

Svake godine letujete u Grčkoj? Evo šta bi trebalo da znate

commons.wikimedia.org/Mihael Grmek
Foto: Ilustracija

Direktorka Škole stranih jezika Hellas i profesorka grčkog jezika, Ivana Bušić Janković savetuje da se u Grčkoj ne oslanjate previše na engleski jezik jer ga većina Grka i ne govori. Posebno oni stariji. 

- Za razliku od starije populacije mladi uče engleski u redovnim školama, mnogi u školama za strane jezike i za njihov nivo znanja se može reći da je na zavidnom nivou. Jedini problem je izgovor jer je veoma specifičan, pa se može desiti da ih uopšte ne razumete - kaže ona u razgovoru za 92putovanja i savetuje da naučite par elementarnih izraza na grčkom kako biste dobili ono što vam je potrebno. 

Na severu Grčke situacija je čak obrnuta - Grci su se potrudili da nauče po koju reč na srpskom. 


"Rekla bih da je to iz poštovanja prema našem narodu koji u velikom broju letuje u Grčkoj, ali i radi lakše komunikacije sa turistima. Ono što je najvažnije jeste da su Grci veoma ljubazan i gostoprimljiv narod koji će se potruditi da vas ugosti tako da se osećate kao kod kuće. Makar su moja iskustva do sada takva" 

Kao veliki zaljubljenik u Grčku, njihov narod, jezik i kulturu Ivani nije lako da izdvoji samo jednu destinaciju koju bi preporučila našim čitaocima. Zbog spoja netaknute prirode, kulture i tradicije izdvojila bi Peloponez, a što se ostrva tiče jedno je bez premca. 

"Izdvajam Krit kao poseban deo Grčke koji ne bi trebalo zaobići. Pre odlaska u bilo koju regiju Grčke, a posebno na Krit, preporučila bih svima da se informišu o lokalitetima koji se mogu posetiti, kako ih ne biste zaobišli"

Nažalost, grčki jezik je većini našeg naroda i dalje nepoznanica, a teškim nam se čini ponajviše zbog alfabeta. Kako o knjizi ne treba suditi na osnovu korica, tako treba i grčkom dati priliku. 

- Grčki jezik nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To je jezik koji ne možete prepoznati na osnovu znanja nekog drugog jezika i upravo zbog sopstvenog alfabeta intrigira ljude. Veliki broj ljudi se opredeljuje za učenje grčkog jezika zbog čestog letovanja u Grčkoj, ali i zato što žele da nauče neki potpuno drugačiji jezik od onih koje znaju. Sa sigurnošću mogu reći da je grčki jezik u potpunosti savladiv, te ukoliko mu se posvetite na pravi način, i nije toliko težak. Svakako probajte - zaključuje Ivana u razgovoru za portal 92putovanja.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu b92.

2024 © - Vesti online