Sreda 05.09.2018.
09:17
b92.net

Decenija od "pucanja" radikalsko-četničkog kumstva

EPA/STR/as/ow
Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj, dok su bili u dobrim odnosima

Kako je tada objasnio, to je učinio pošto se protivio direktivi da članovi poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije, na čijem čelu je bio, ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije.

- Tačno je da sam podneo ostavku. Rukovodio sam se principom - jedno je moral, a drugo poštovanje reči. Na stranačkim organima je bilo dogovoreno da poslanici SRS glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko Vlada Srbije usvoji amandman radikala na predlog Zakona o ratifikaciji tog sporazuma. U četvrtak sam dao obećanje da će poslanici SRS glasati za SSP. Uveče sam, međutim, dobio nalog da ne glasaju za sporazum, što je bila potpuna promena politike - rekao je tada Nikolić. 

Nikolić je 7. septembra naveo da neće vratiti mandat i da će ostati poslanik, a dan kasnije je oformio svoj poslanički klub. Za njim su krenuli tadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Božidar Delić, Gojko Radić, Mileta Poskurica, Dobrislav Prelić, Oto Kiš Marton, Predrag Mijatović, Jorgovanka Tabaković, Mićo Rogović, Vučeta Tošković i Zoran Babić.

Burni dani nastavljeni su predsedničkim kolegijumom SRS, na kome nije prisustvovao Aleksandar Vučić, kako je tada navedeno, pošto je bio na putu. 

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji se tada nalazio u pritvoru Haškog tribunala je ovlašćenja prebacio na Dragana Todorovića, a pokušaji SRS da se Nikoliću i njegovim sledbenicima oduzmu mandati pali su u vodu, pošto je dotadašnji zamenik predsednika stranke naveo da je "izgubio blanko ostavke", koje su po dobijanju poslaničkih mandata potpisali svi poslanici SRS.

Nedelju dana kasnije Nikolić je i zvanično objavio da napušta SRS i da pokreće svoju političku opciju, a 14. septembra je objavio da je tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić takođe napustio matičnu stranku. 

Iako je Vučić čak najavljivao povlačenje iz politike, do toga nije došlo, a 21. oktobra 2008. godine Nikolić i on su pokrenuli Srpsku naprednu stranku. 

Ostalo je, manje-više, već istorija...

2024 © - Vesti online