Miljojki Aksentijević uručena donacija iz Australije: Sama u bedi i samoći

D.N.Petrović -Vesti
Usamljeni život u hladnokm sobičku: Miljojka Aksentijević

Tamo sama, u trošnoj udžerici, godinama živi starica Miljojka Aksentijević(82), dugogodišnji štićenik Humanitarnog mosta "Vesti" i dobrih ljudi iz Novog Pazara i sa severa Kosova.
Da baki Miljojki uručimo 250 australijskih dolara, donaciju iz Kanbere, koju joj je poslala naša čitateljka Ana, pomogao nam je naš saradnik i poznati humanista iz Novog Pazara Hido Muratović. Njegovim terenskim vozilom smo se jedva probili do ovog zabitog i od svih zaboravljenog sela na najzapuštenijoj i najsiromašnijom planini u Srbiji.
Baku Miljojku zatekli smo na nogama, ispred svog kućerka. Iznenadila se i silno obradovala našem dolasku.
- Mesecima ne sretnem čoveka. Naiđu ponekad poštar Rade Joković, šumar i pokoji drvoseča. Dobri Rade mi često donese hleba, kafe i lekova iz Novog Pazara. Bog mu dao zdravlja i sreće. Da nije njega i rođaka iz susednog sela, koji me povremeno obiđu i donesu mi
ponešto da pojedem i popijem, umrla bih od studi, gladi i samoće u ovoj pustinji - jada se baka Miljojka.

Ostali samo stari i bolesni

Planina Rogozna pokriva ogroman prostor na tromeđi opština Novi Pazar, Zvečan i Kosovska Mitrovica. Deo planine je i na teritoriji opštine Zubin Potok. Mada je planina pitoma, lepa i prepuna rude bakra, srebra i zlata, zbog višedecenijske zapostavljenosti odselilo se čak 80 odsto stanovništva. U bespuću su uglavnom, poput Miljojke Aksentijević, ostali samo usamaljeni starci koje često, kad preminu, nema ko ni da sahrani. Čitaoci "Vesti" godinama povremeno pomažu baki Miljojki, Stani Minić i drugim usamljenim bakama koje i po dve tri decenije nisu "sišle" u grad, niti ih je pregledao lekar.

Naglašava da je još sve dobro, jer je na nogama, pa može sama o sebi da vodi računa.
- Mučenički je ovo život. Duže od dve decenije živim sama u ovom kućerku. Zimi vukovi hoće da me pojedu. Više puta urlali su mi na vratima, umirala sam od straha. Često se zapitam čemu ovakav život, a onda se trgnem i nastavim dalje. Mora čovek da se bori sve dok mu ovaj "odozgo" ne kaže da je kraj. Ja se samo bogu molim da me "pozove" dok sam ovako na nogama i da ne padnem na postelju. Niko ne bi imao ni čašu vode da mi pruži. U
Žunjevićima živi još pet, šest porodica, a na celoj Rogozni, u desetinama sela, jedva stotinak. Svi su digli ruke od nas, pa i vlast u Novom Pazaru i Beogradu - dodaje baka Miljojka.
Kad smo starici rekli da joj novac šalje Ana iz Kanbere, osmeh joj se razvukao niz izborano i izmučeno lice.
- Jeli to ona Ana što mi je pomoć slala i u decembru prošle godine? E, baš joj hvala. Od prošle donacije kupila sam ovcu, pa sam letos imala mleka. Imam i nekoliko kokošaka i uvek svežih jaja. U zalihama imam i džak brašna, pa ne mogu da ostanem gladna. Na žalost, ovcu ću morati uskoro da prodam, jer nemam čime da je prehranim tokom zime, a i ne bih ovako stara mogla da je muzem po snegu i mrazu i vodim o njoj računa. Čuvaću pare, a ako dočekam proleće, kupiću drugu - kaže Miljojka.
Novu donaciju potrošiće za najneophodnije namirnice, ogrev za zimu (drva) i lekove.
- Pozdravite Anu, zahvalite joj se puno i recite joj da je, iako je nikad nisam ni čula, ni videla, mnogo volim. Njoj i njenoj porodici želim svaku sreću i zdravlje - naglašava Miljojka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online