Utorak 04.09.2018.
14:13
Vestionline

Drma mu se stolica: Tači na vezi sa Junkerom

EPA/ Vassil Donev
Hašim Tači

Junker je pozvao obe strane da nastave da rade, rečeno je u Evropskoj komisiji.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas je povodom telefonskog razgovora predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera i Hašima Tačija naveo da je Junker tom prilikom dao podršku dijalogu Beograda i Prištine i ohrabrio obe strane da nastave razgovore. 

- Povodom tog telefonskog razgovora shvatam da postoje različiti izvori, ali naš odgovor je da je predsednik Junker dao podršku dijalogu Beograda i Prištine koji je u toku i da je ohrabrio dve strane da nastave - poručio je Shinas. 

Tači je na svom Fejsbuk nalogu juče naveo da je sa predsednikom EK razgovarao između ostalog i o poslednjoj fazi dijaloga Beograda i Prištine pri čemu je od Junkera dobio "snažnu podršku" za postizanje sporazuma kao "ključnog uslova za obezbeđivanje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu i otaranja evroatlantske perspektive". 

Inače, kosovska skupština počela je sednicu na kojoj su sve poslaničke grupe podržale predlog premijera Ramuša Haradinaja za formiranje i sastav pregovaračke ekipe Kosova sa zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem na čelu. 

Međutim, sednica je prekinuta nakon toga zbog nedostatka kvoruma. Iako je prvobitno određena pauza od 10-15 minuta, sednica još nije nastavljena. Sve poslaničke grupe su podržale predlog Haradinajev predlog za formiranje i sastav pregovaračke ekipe.

Članovi takozvane "Ekipe jedinstva" su zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Kosova Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dardan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi. 

2024 © - Vesti online