Sreda 05.09.2018.
00:40
Đ. Barović - Vesti

Podoficiru dojadilo: Napuštam vojsku da sačuvam obraz

Foto: Privatna arhiva
Radojica Jašović

"Nakon nepunih 23 godine efektivnog rada u Vojsci ne želim više da budem deo ovakvog sistema koji od vojnika, kako stoje stvari, već duži niz godina pokušava da napravi moderne robove, odnosno pripadnike koji ne treba da misle svojom glavom već da nemo i bez pogovora izvršavaju naređenja komandanata koji se ponašaju kao da su komandanti svoje privatne vojske i koji smatraju da od vojnika i starešina može da traži i da rade baš sve što im padne na pamet, jer 'bože moj', mi smo potčinjeni i dužni smo da poštujemo naređenja", stoji na početku zahteva za prestanak profesionalne službe upućenog 28. avgusta na adresu Vojne pošte 2143 u Gornjem Milanovcu.

"Sve je puka istina"

Nakon što je predao zahtev, ovaj zastavnik je na svom Fejsbuk profilu obavestio prijatelje da više nije deo sistema VS.
"Teška srca sam se odlučio na ovaj čin posle 23 godine rada u vojsci, ali u vojsci ima dosta onih koji nas svojim potezima i neljudskim ponašanjem teraju na ovakav potez... Na svakom od nas je izbor, a ovo je moj izbor i stojim iza svake napisane reči u svom zahtevu za prestanak službe jer je sve puka istina", naveo je Jašović koji je svoj post završio sa "Živela Srbija".

Jašović bez dlake na jeziku objašnjava i zbog čega je "kap prelila čašu".

- Ne želim da budem deo sistema gde se podoficiri pretvaraju u obične vojnike i rade njihove poslove: kose, grabe, skupljaju seno, gde je bitniji ispravan trimer za košenje trave nego motorno vozilo za prevoz ljudi, gde postoji stalni rizik da se desi vanredni događaj sa najtežim posledicama, gde se ne poštuju odluke i rešenja vojnolekarskih komisija, gde su prisutni stalni pritisak, tenzije, mobing...- rekao je.

U krajnje emotivnom pismu, nekadašnji pripadnik Vojne policije koji je zbog zdravstvenih problema 2006. prebačen na mesto referenta za transport, postavlja pitanje i da li su Srbiji potrebni vojnici samo onda kada se gine, a u suprotnom su "niko i ništa".

- Da li se gospodo, visoki oficiri zapitate ko će braniti zemlju kad opet zatreba, kada se ovako ponašate i "brinete" o ljudima, a to zaboravljate, preko svojih leđa preturili ratove devedesetih, izbeglištvo, NATO agresiju, žrtvovali i sebe i svoje porodice i sve što su imali - izjavio je. 



 

2024 © - Vesti online