Utorak 04.09.2018.
11:54
J. L. Petković - Vesti

Raseljeni sa KiM - na "dnevnom redu nije izdaja Kosova", podržavamo SPC, SANU i Maticu Srpsku

youtube.com/Miloš Serbia
 

- Snažno podržavamo stav Srpske pravoslavne crkve da ne dolazi u obzir bilo kakva podela južne srpske pokrajine i da ona mora celovita ostati u sastavu države Srbije, uprkos sadašnjem stanju faktičke okupacije - kaže Milenko Miško Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

On tvrdi da je dobio uveravanja iz vrha srpske države da nikakvo priznavanje lažne države Kosovo nije na "dnevnom redu" i da te "smišljene dezinformacije lansiraju oni koji su izdali Srbiju 5. oktobra 2000. i za veliki novac prodali Slobodana Miloševića srpskim dželatima u Hagu".

- Predlog koji priprema zvanični Beograd jeste "više od autonomije, manje od nezavisnosti" za kosmetske Albance, ali nikakve izdaje, ni pomena nikakvog priznanja tu nema, i zato neće biti srećni ni Albanci ni njihovi mentori. Stav identičan SPC, koji je preovladao tokom unutrašnjeg dijaloga o budućnosti Kosova i Metohije, imaju i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Matica srpska i vodeći srpski intelektualaci, što nas veoma ohrabruje, a sigurni smo da državno rukovodstvo neće doneti nikakavu odluku o budućnosti Kosmeta bez saglasnosti najvažnijih institucija našeg društva, i bez odluke naroda - istakao je Jovanović. 

Vučić će doneti odluku u intersu države i opstanka 

- Uprkos snažnom i neprimerenom pritisku zapadnih cenatara moći koji se vrši na srpsko rukovodstvo da digne ruke od Kosmeta, ostajemo u uverenju da će predsednik Aleksandar Vučić uz podršku Srpske pravoslavne crkve, SANU, Matice srpske i naroda doneti najbolju odluku u interesu države i opstanka Srba u najvažnijem delu Srbije.

Zbog budućnosti naše dece i budućnosti Srbije, u Srbiji moraju ostati i Đakovica, i Dečani, i Orahovac, i Prizren i Priština, a trenutna okupacija će proći mnogo pre nego neke druge koje su nas snalazile u prošlosti, nakon kojih je naš narod opstajao i neretko postajao još jači i odlučniji da brani suštinu Srbije, njenu kolevku i njenu najveću vrednost i istinu - istakao je Jovanović.

Kako je naveo, zalaže se za "trajan opstanak institucija Srbije na Kosmetu i povratak onih službi srpskog sistema koje su se povukle u centralnu Srbiju nakon 1999, što je preduslov za povratak 250.000 prognanih Srba iz tog dela Srbije, a sve u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN".

Prema njegovim rečima, "neozbiljno je rešavati bilo koja druga značajnija pitanja u vezi sa Kosmetom bez povratka i reintegracije nasilno proteranih o kojima se ćuti iz neobjašnjivih razloga".

On je "odao priznanje srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću na angažmanu koji rezultira sve većim brojem odluka država koje su priznale "Kosovo *" da ponište odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti te srpske pokrajine".
 

2024 © - Vesti online