Utorak 04.09.2018.
11:26
mondo.rs, Vestionline

Dodik: Objaviću dokumente o prisluškivanju

M. Karović
Milorad Dodik: Postoje dokazi o prisluškivanju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pod merama Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) posljednjih godinu i po dana i da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije.

- To je čisti neprijateljski čin. OBA bi trebalo da odgovara i rukovodstvu Republike Srpske, a nikada nam nisu dostavili nijedan izveštaj - rekao je Dodik za "Večernje novosti". 

On je naveo da iza svega stoje neke službe sa Zapada koje projenjuju da je Republika Srpska deo ruske podrške, te da pokušavaju da preko OBA razviju mrežu i u Srbiji. 

Dodik kaže da Srbija postane sumnjiva čim ne sledi "bolesne ambicije Zapada da se obračuna sa Rusijom", koliko god se pokazalo da Srbija sarađuje jednako i sa Zapadom i sa Istokom. 

- A kako te službe ne bi direktno rovarile po Srbiji, onda to rade preko Sarajeva. Imamo informacije da preko OBA, koja je pod uticajem Bakira Izetbegovića, pokušavaju da razviju mrežu i u Srbiji. Ali, Srbija je daleko moćnija i jača, i to će se pokazati kao smešan pokušaj - smatra Dodik. 

Dodik ukazuje na to da je veliki problem što u OBA sede i neki Srbi koje je, kako kaže, postavio srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kojem je predočen dokument u kome se daje nalog da se prisluškuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Srbije. 

"Novosti" pišu da OBA, uz asistenciju britanske MI6, i dalje prisluškuje Dodika i rukovodstvo Republike Srpske, a prati i njihove kontakte sa Vučićem. 

Pozivajući se na bezbednosne krugove, list navodi da je reč o nastavku akcije OBA pod kodnim nazivom "Ušće", te da obaveštajci BiH u tome imaju veliku logističku podršku britanskih obaveštajnih službi koje su u velikoj meri prisutne u BiH, a bez kojih OBA ne bi mogla da izvede operaciju. 

2019 © - Vesti online