Utorak 04.09.2018.
12:14
b92.net

Primorani da prodaju fabriku u Zrenjaninu: Nismo je zato gradili

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Oni su saopštili da trpe veliku štetu zbog toga što ona ne radi iako je završena pre godinu dana.

"Fabriku smo sagradili sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke dok je prethodno ugovorena fabrika sa nemačkom firmom Vaser tehnik trebala da košta građane Zrenjanina 38 miliona evra", navodi se u saopštenju italijanske kompanije Zilio koja je investitor fabrike zabrike zajedno sa srpskom firmom Sinerteh. 

Kako je objašnjeno, fabrika je završena u avgustu 2017. godine, imala je pravosnažnu građevinsku dozvolu, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad. 

"Ministarstvo građevinarstva (nadležno za komunalne poslove) dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa javno-komunalnim preduzećem ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom", navela je kompanija Zilio. 

U saopštenju se navodi da investitori fabrike ni na koji način nisu krivi što ona nije u upotrebi i što trpe štetu, kao i Zrenjaninci koji 14 godina kupuju flaširanu vodu ili piju zagađenu iz vodovoda. 

"Ne želimo da prodajemo fabriku, nismo je zato finansirali i gradili. Želimo da radimo. Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017. i u nju je ugrađena oprema najpoznatijih svetskih proizvođača. Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku", naveo je Zilio i dodao da je spreman da svoja prava brani na sudu. 

Od nadležnih je zatražen odgovor kome je u interesu da fabrika za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjanu ne proradi i da građani ne piju higijenski ispravnu vodu. 

Gradnja fabrike vode u Zrenjaninu počela je 2015. 

Voda iz vodovodne mreže u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog količine arsena koja nekoliko puta prelazi dozvoljenu granicu.

2024 © - Vesti online