Ponedeljak 03.09.2018.
20:30
b92.net, Vestionline

Zahtevi iz Zagreba: Traže 500 tenkova i "mig-21"

pixabay.com
 

Očekuje se da će na skupu biti obznanjeni podaci o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrednost i šta ko traži, pišu "Večernje novosti". 

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A od kako je počela deoba, a najveće zahteve ispostaviće Srbija i Hrvatska, navodi list. 

Kako su izračunali hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi - osam od Srbije i dve od Crne Gore. 

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove... 

Koliko je njihova procena tačna pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji. 

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanaderima..., a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda "Jadran" i "mig-21" Rudolfa Perešina, dodaje list. 

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz "Veritasa", samo u Hrvatskoj, Srbi - civili, vojna lica i policija, ostavili su između 40.000 i 50.000 stanova, od čega je nemali deo pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahteva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno rešeno.

2024 © - Vesti online