Ponedeljak 03.09.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (19): Maratonac iz Kornojburga

M. Topalović
Nadoknadio propušteno: Ognjen Gačanović (levo)

- Izgleda čudno što se moj život tako odvija ali postoji i objašnjenje - započinje priču Ognjen polaznik kampa "Deki 5" na Zlatiboru

-Živeli smo u Kornojburgu pa smo se preselili u Beč. Nisam želeo da napuštam staro društvo, a ni školu. Tata mi radi u Kornojburgu i zajedno putujemo. On na posao, ja u školu.

Napominje da poznaje pet-šest dečaka sa prostora bivše Jugoslavije, ali oni ne treniraju fudbal.

- Viđamo se na igralištu, ali nismo posebno prisni.
Prema mnogim kriterijumima kasno je počeo da trenira.

Deda na Zlatiboru

Ognjen je za kamp "Deki 5" saznao od dede Ratka Gačanovića koji živi u selu Rudine na Zlatiboru!
- Informisao je tatu o kampu i brzo smo se dogovorili. Deda je došao iz Beča, kada se penzionisao, pošto je želeo da živi u miru i uživa u prirodi. Rodom je iz Banatskog Karlovca. Redovno dolazim u Rudine i sve mi se više sviđa taj kraj iako sam klasično gradsko dete zaključio je Ognjen.
 

- Kada sam imao 6-10 godina nije bilo interesa, ali se naknadno javio. Nikad nije kasno. Treniram poslednjih šest meseci. Moj klub je ASC Maraton Šparkase Kornojburg. Dobar sponzor, imamo odličnu opremu... Ima Srba, Bosanaca, Hrvata... Ne znam sve Srbe jer nisam dugo u klubu, a nema ih u mom uzrastu - naglašava Ognjen.

Planira da dođe opet: Veljko Marinković

On dodaje da klub ima seniorsku postavu, U 23 tim plus mlađe kategorije. Igra u "krajs" ligi.
Kakvi su rezultati?

- Bili smo četvrti ove godine. Trener je Jirgen Lajpad. Strog je, ali ponekad me hvali.

Ovo ti je prvi kamp?

- Da.

Prvi utisci?

- Odvojio sam se od porodice, ali nije tako teško kako sam mislio da će biti. Olakšavajuća okolnost je da svakog leta dolazim u Srbiju, često bez roditelja, znam jezik.

Ne uči dodatno srpski. Samo u porodici i putem naših TV programa.

Podrška roditelja

Kako si se obreo na Zlatiboru?
- Video sam na televiziji intervju sa Dejanom Stankovićem u kome se pričalo o kampu. Pitao sam mamu i tatu i rekli su: "Može"!

- Navijač sam Crvene zvezde, a idol mi je Slavoljub Srnić. Brz je, odlučan i dobar u završnici. Volim takve igrače iako sam zadnji vezni.

Razlikuješ li Slavoljuba od Dragoljuba pošto su blizanci?!

- Teško, ali Dragoljub je sada u Poljskoj pa nema problema.
Gačanovići često slobodno vreme provode šetajući Bečom, uživaju na Prateru.

- Mama je Karolina, devojačko prezime Vukašinović, a tata Čedomir je iz Vršca. Radi u firmi za održavanje čistoće zgrada. Igrao je rukomet u Crvenoj zvezdi, ali nije u Austriji.
Baba po majci Žaklina Mitrović živi u Beču pa je bila dobra kopča za selidbu porodice Gačanović.

Ognjen je u Austriji i rođen.

- Imam sestru Unu. Tek je napunila dve godine. Stariji sam 12 godina i puno joj posvećujem vremena. Igramo se, čuvam je....

Slobodno vreme?

Nađem se sa drugovima iz komšiluka, uglavnom Austrijancima. Vikendom i posle škole, igramo fudbal na igralištu kod zgrade, često sam uz kompjuter...

Kamp pamti i po novom drugu

Malo je srpskih gradova koji nemaju svoje "predstavnike" u Beču. Iz Despotovca je to, između ostalih, porodica Marinković. U kampu "Deki 5" na Zlatiboru njihov izaslanik je Veljko. Rođen je 2004. i igra na poziciji centralnog veznog igrača.
-Živim u 11. becirku sa mamom, tatom, sestrom Anđelom i bratom Lazarom. I on trenira fudbal, ali nije u kampu - upoznaje nas s porodicom Veljko Marinković.
Ostban je klub baš iz 11. becirka.
- Povremeno gledam njihovu prvu postavu. Moj trener je Turčin, a sa mnom su još tri dečaka poreklom iz Srbije. Družimo se i van fudbala. Vršnjaci smo.
Tata Velibor malo je ganjao loptu. Za svoju dušu.
- Roditelji me često gledaju na treninzima i utakmicama. To kod mene ne stvara pritisak. Ne obazirem se, ne zbunjuje me njihovo prisustvo - govori o svojoj psihičkoj stabilnosti Veljko koji obožava Juventus, Mančester Junajted i Crvenu zvezdu, za koju navija i tata.
Imaš li neke ambicije?
- Hteo bih opet u ovaj kamp, ako je o tome reč. Što se tiče fudbala u Austriji, sve ide svojim tokom. Velika je razlika u sistemu treninga. U "Deki 5" je akcenat na rad s loptom, a u Austriji na trčanju i kondiciji.
Dok je Veljko bio u kampu i njegova porodica je odmarala na Zlatiboru. Posle kampa otišli su na more, zatim u Despotovac i u Beč. Kamp će pamtiti i po novom drugu.
- Bio sam u sobi sa Savom Golingerom koji živi u Italiji. Upoznali smo se na Zlatiboru, super nam je bilo i nastavićemo da se družimo na društvenim mrežama.

2024 © - Vesti online