Nedelja 02.09.2018.
17:00
Vestionline, Tanjug

Vučić o Kosovu: "Hoću da Srbija pobedi"

Tanjug
Predsednik Srbije: Aleksandar Vučić

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo - podvukao je on. 

Vučić je, nakon obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, deonice Gornje Polje-Caričina Dolina, upitan za kritičare koji i u emisiji BBC-a govore protiv promene granica i prete sukobima.

- Svi oni smatraju da je Kosovo celo nezavisno. Ne misle oni da su to granice Srbije, već smatraju da se radi o granicama nezavisne države Kosovo. Smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi bio zločin da Srbija nešto dobije - objasnio je on. 

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova: 

- Možete da uzmete čekić i lupate do mile volje, da ih budite do zore, da mučite - ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno - rekao je on i dodao da su za njih neprijatelji svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju. 

Njega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane. 

- Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu ''komunističkog okruga'', zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu - objasnio je on. 

Upitan da li će se, ako se ne postigne rešenje u dijalogu, Srbija vratiti u 90-te, Vučić je kazao da se nećemo vratiti u 90-te, iako bi neki da nas vrate u mnogo strašniju eru kriminala, kakve su bile 2000-te. 

- Mi nećemo da se vratimo ni u 90-te ni u 2000-te - uveren je on. 

Istakao je da želi da Srbija ima najveći rast u Evropi, a premijerku Anu Brnabić je, kaže, pozvao i rekao joj da pusti to šta priča MMF i da iduće godine moramo da jurimo rast od 4,5 i 5 odsto. 

- Moramo da budemo prvi u stopi rasta, razvijamo ekonomiju, sačuvamo mir. Što neki ne razumeju koliko je to važno da budemo racionalni i odgovorni šta da radimo. Pokušao sam i govorio teške stavri koje ljudi u Srbiji ne vole da čuju, zbog čega ćemo verovatno izgubiti izbore u Mađanapeku večeraš, od stručnjaka koji formiraju svoj savez valjda da bi ali snagu svojim biračima tamo - ukazao je on. 

Vučić je istakao da nisu problem porazi na izborima, već ako se ne uradi nešto za Sbriju i ona izgubi. 

- Hoću da Srbija pobedi, važno je šta će gradani Srbije imati u budućnosti - rekao je on dodajući da je to pitanje i posao za njega. 

Na kraju je ukazao eto prilike opozicije da pobedi u Majdanpeku, još par sati, da ostavre veličanstvenu pobedu. 

- Ja ću svakako narodu uvek govoriti istinu i to je suština mog posla - zaključio je on. 

2024 © - Vesti online