Nedelja 02.09.2018.
13:52
Vestionline

SP u Čangvonu: Zorana Arunović i Damir Mikec četvrti na planeti

EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Zorana Arunović

Tim Srbija 2 u takmičenju mešovitih parova, Bobana Momčilović Veličković - Dimitrije Grgić, zauzeo je 27. poziciju. 

Mikec i Arunovićeva, koji su na Svetskom kupu u Čangvonu u aprilu osvojili bronzu, u finale, u koje ulazi pet najboljih, plasirali su se sa trećeg mesta sa 772 kruga. 

- Zorana Arunović je odlično gađala u kvalifikacijama i "povukla" naš par u finale. Iznenađujuće je da su se među pet najboljih našle četiri ekipe iz Evrope - Rusija, Srbija, Ukrajina i Španija i samo Kina iz Azije. Kvalifikacije nisu prošli "viđeni" finalisti Južna Koreja, zatim svetski rekorderi osnovnog dela Indijci, Nemci... U finale se ulazilo za izuzetno zahtevnim 771 krugom, što je najviše od kada je ova disciplina dobila status olimpijske. Svi su se vrlo ozbiljno pripremali za prvenstvo - rekao je Goran Mikec, trener zadužen za mikseve pištoljem u stručnom štabu Srbije. 

Naš miks je u finalu krenuo nešto slabije. Međutim, posle druge serije izbio je na treće mesto. Ali, u trenutku kada ispada četvrtoplasirani tim, Arunovićeva i Mikec su zaostajali samo minimalni jedan deseti deo kruga za Ukrajincima, koji su tada i na kraju bili na trećoj, bronzanoj poziciji. 

- U svakom slučaju, zaključak je da je srpskom timu nedostajalo malo sreće da osvoje medalju. Nažalost, samo jedan loš pogodak ih je udaljio od odličja - dodao je Goran Mikec.

Pobedila je Rusija 1 sa 488,1 krugom, čime je sa 0,4 kruga nadmašila dosadašnji svetski rekord finala, koji je na Svetskom kupu u Čangvonu u aprilu postavila Kina. Ruski sastav Bacaraškina - Černousov je danas daleko iza sebe ostavio Kinu 2, a treća je bila Ukrajina 2. Prvoplasirani i drugoplasirani tim su izborili olimpijske kvote za OI u Tokiju. 

Mešoviti parovi vazdušnom puškom i pištoljem su se prvi put našli u programu Svetskog prvenstva. Konkurencija je bila žestoka. Startovala su 62 miksa pištoljem i 70 puškom. 

U miksu vazdušnom puškom tandem Andrea Arsović - Milutin Stefanović se plasirao na 22, a ekipa Srbija 2 ovim oružjem, Marija Malić - Lazar Kovačević, na 53. mesto. U toj kategoriji su dominirali Kinezi. Pobedio je tim Kina 2, ispred Kine 1, a bronza je pripala Rusiji 1. S obzirom da, po pravilima, jedna zemlja mogla da osvoji najviše jednu kvotu, olimpijske vize idu Kini i Rusiji. 

2024 © - Vesti online