Nedelja 02.09.2018.
16:12
D. NIKOLIĆ

Sve je isto, samo nema kralja...

D. Nikolić
Nije se mnogo promenilo: Žarko Laušević

Radio-televizija Srbije i produkcija "Eye to eye", inače, seriju su snimali u jagodinskim selima Gornjem Račniku i Bagrdanu.

Goran Šušljik, glumac i producent, za vreme snimanja serije ocenio je da su odabrali Gornji Račnik, jer je to mesto srž onoga čime se bave.

- Priča o porodici s kraja 19. veka upravo počiva na ovim kućama, ovoj zemlji. Iako smeštena u to vreme, tiče se svih nas sada. Na jedan čudan način ovo je priča o jednom savremenom, bolnom trenutku. Neverovatno koliko je Dobrica Ćosić, kada je pisao jedan modernistički roman, u stvari, pružio mogućnost da se napravi jedna prava, igrana dramska serija - rekao je Šušljik.

Mile Jeremić, koji je sagradio mitsko Prerovo, ocenio je da su "od malog, autentičnog mesta, što se kaže, do balčaka, pretvorili u filmski grad". Prema njegovom mišljenju, lokacija je božanstvena i bilo je veoma lako raditi na njoj.

Glumac Žarko Laušević, koji tumači lik Aćima Katića, bio je mišljenja da Prerovo nije samo seoska sredina, već jedno izmišljeno selo koje može da postoji.

- Mi polazimo od te pretpostavke. Imali smo zanimljive scene u tadašnjoj Skupštini Srbije, koje smo snimali u pančevačkom muzeju. Da nije kostima koje nosimo i da ne pominjemo kralja, ne bi se reklo da se nešto mnogo promenilo. Jedino se moda promenila, odnosno kostimi u kojima su se poslanici pojavljivali tada i u kojima se pojavljuju danas - rekao je Laušević.

On je dodao da svaka umetnička vizura mora da da neki svoj pečat i neki svoj ugao gledanja, tako da će i ova, siguran je, biti drugačija od one koju dobije čitalac knjige, a opet ne i daleko od Dobrice Ćosića.

- U svakom slučaju, to je jedan patrijarhalni lik koji se može naći i danas u Srbiji i na Balkanu i koji pokušava da održi tu porodicu. Sad što je malo grublji u tome i što ne bira sredstva, to je Ćosićev izbor. RTS je prepoznala sjajnu nameru producenta Gorana Šušljika, pre svih, a projekat je pripreman gotovo dve godine. Bilo je krajnje vreme vratiti se nekim dobrim tradicijama sjajne srpske drame i naše literature koja, mislim ne samo da daje odličan povod za ekranizaciju, nego, nadam se, da će uspeti da potisne mnoge druge izazove koje nam serviraju sa zapada, poput rijalitija i sličnih stvari. One ništa drugo ne mogu da urade osim da zaglupe gledaoce. Ovo je možda dobar početak i nadam se da se neće stati na tome - dodao je Laušević.

On je ocenio i da je lepo što ponovo radi sa ljudima sa kojima je nekada radio, da je lepo što je upoznao nove, mlade glumce, što je video raskošan talenat Slobode Mićalović, što se susreo sa Nenadom Jezdićem i sa starim prijateljima, poput Dare Đokić i Bojana Žirovića. Bio je to, veli, veliki izazov i za njega i za njih.

Glumac Nenad Jezdić, koji tumači lik Tole Dačića, rekao je da je prva asocijacija na Ćosićeve "Korene" korenje kojim se on bavi. Ali, najvažnija je šljiva, za koju su Srbi veoma vezani.

- Nekada je majka umakala cuclu u slatko od šljiva da bi dete zaspalo. Prvu krađu bi to dete napravilo tako što bi ukralo tu teglu slatkog. Devojku su ti isprosili sa buklijom u kojoj je bila šljivovica, pa si se eventualno sa tom devojkom video ispod šljive, pa su te sa tom šljivom pratili u vojsku, pa si tu šljivu trgnuo na eks pre nego što si krenuo da se tučeš za svoju zemlju i za svoje korene... - poetičan je bio Jezdić.

D. Nikolić
 

Ovekovečena kuća predaka

Deo serijala snimljen je u kući Dragana Gligorijevića u Gornjem Račniku, koja je jedna od dve jedinstvene kuće u Srbiji prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.
- Drago mi je što je produkcijska kuća izabrala baš ovu lokaciju i što smo od ovog mesta napravili malo filmsko selo. Raduje me i što imamo ponude da se u njemu snimi još romana. Najsrećniji sam što će kuća mojih predaka na taj način zauvek biti sačuvana. Nju su pre 133 godine napravila četiri brata, Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić. Kuća je pripala Aci, a posle njegove smrti unuku Relji Stojanoviću, nakon čije smrti sam ja preuzeo brigu o njoj. U znak zahvalnosti moj ujak Aleksandar Kostić, koji živi u Australiji, prepisao mi je polovinu kuće. Ona je veoma dobro očuvana i autentična. Gotovo da ništa nije menjano od kako je izgrađena, a autentični su i nameštaj i posuđe - ponosan je Dragan.

D. Nikolić
Inspirativne uloge: Jagodinski glumac Igor Đorđević i Sloboda Mićalović

Promenjene uloge

Glumac Igor Đorđević, koji tumači lik Đorđa Katića, rekao je da nema mnogo scenarija, ni romana na našem jeziku koji nude takve dramske likove i dramske situacije koje oni pokušavaju da ožive i da od tih likova naprave veoma razumljive ljude, koji su neki naši imaginarni preci.
- U celom svetu se promenila uloga muškarca. Tačnije, promenila se uloga žene, jer se ona više emancipovala. Žena je izuvala cipele suprugu, što deluje čudno, a to se nije dešavalo mnogo davno - našalio se Đorđević.
Sloboda Mićalović, koja glumi Simku, priznala je da joj je bilo veoma inspirativno i da je veoma srećna što je imala priliku da tumači lik Simke zato što je zaista malo, možda samo nekoliko ženskih likova u našoj literaturi koji su tako slojeviti i zahvalni za igru.

2024 © - Vesti online