Ponedeljak 03.09.2018.
08:20
D. Dekić - Vesti

Starlete opasnije od mafije

A. Čukić
Soraja Vučelić

Kada je Soraji Vučelić zabranjen ulazak u Srbiju, a onda i Tamari Đurić u Crnu Goru, ispostavilo se da su one samo vrh ledenog brega i da je na crnogorskom spisku, prema pisanju podgoričkih "Vijesti" i Mirko Šijan, sin pevačice Goce Božinovski, ali i neke od vođa beogradskih klanova, pa navijačkih grupa, čak i jedan kik bokser ... Srbija je reagovala recipročnim merama, a nezvanično se čuje da je reč o nepoželjnih 200 iz celog regiona, pa i doskora braće Crnogoraca, ali su oni koji ne mogu u Srbiju drugačijeg profila i uglavnom su to vođe i članovi zaraćenih crnogorskih klanova i njima bliski ljudi.

Javnosti, ipak, ostaje nejasno da li se to zvanična Podgorica i Beograd, samo nadgornjavaju u zabranama po narodnoj "tuk na luk", ili vlasti dve zemlje zaista veruju da je to pravi recept za čišćenje nabujalih podzemlja. Ili, pak, kako veruje deo javnosti, obe zemlje idu na sistem zatvaranja "svog dvorišta" iz puke nemoći da kriminal saseku u korenu, kako inače radi razvijeni svet...

To što rade i Srbija i Crna Gora, prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, nema veze sa pameću.

- Ukoliko su na tim spiskovima potencijalni izvršioci krivičnih dela, oni pravno gledano mogu da otputuju u drugu zemlju. Ne može im se uskraćivati boravak tamo zato što mislite da će biti kriminalci. Takva mera je loš postupak i povećavaće broj potencijalnih kriminalaca, jer primera radi: ako nalogodavac angažuje nekog kriminalca da izvrši ubistvo, a njemu je zabranjen ulazak, on će uzeti drugog potpuno nepoznatog pucača, nekog novog klinca koji će glatko preći granicu i izvršiti krivično delo - pojašnjava nekadašnji direktor beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Pravi odgovor je, kako ističe, nezavisno pravosuđe koje će prestati da reaguje politički i da vrši selekciju gonjenja.

- Ne hapse se samo izvršioci, već i nalogodavci i kada njih u zatvor strpate na 20 ili 30 godina smanjićete stopu kriminaliteta - kaže Radovanović.

Proterivanje starleta iz obe države, inače, nije stalo na Soraji i Tamari, već je "opasnom trilingu" te vrste dama, Crna Gora krajem jula pridružila bivšu učesnicu rijalitija "Zadruga" Anu Korać. Njoj su policijski službenici, prilikom pasoške kontrole saopštili da ne može da uđe u Crnu Goru, a šuškalo se da joj je zabrana izrečena jer se druži sa Sorajom Vučelić, koja je krajem maja proterana iz Srbije.

Soraji je po sletanju na beogradski aerodrom saopšteno da ne može dalje, a javnosti je poznato da je ova starleta bila pod istragom crnogorske policije zbog povezanosti sa likvidacijom Armina Muše Osmanagića 2014, sa kojim je sedela u jednom podgoričkom kafeu, neposredno pre ubistva. Razlog zabrane je, prema informacijama iz policije, povezanost sa pojedinim ljudima iz kriminalne sfere, zbog čega je više puta saslušavana.

Potom je Crna Gora uzvratila udarac saopštivši da u njihovu zemlju ne može Tamara Đurić, koja se povezuje sa jednim pripadnikom tamošnjeg škaljarskog klana, a pre pet meseci bila je u Beogradu svedok ubistva Luke Radulovića, prema navodima medija, ubijenom u obračunu za prevlast na narko-tržištu.

Hrvatska rampa za Karla Bilta

Hrvatska se bavila političkim zabranama, pa je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, kada je u aprilu najavio da ide u Jasenovac, poručeno da nije dobrodošao do daljeg. On je, prema pisanju "Jutarnjeg", treći nepoželjni stranac u proteklih 27 godina, a da nije akreditovani diplomata u Hrvatskoj. Švedski političar Karl Bilt je prvi, a njemu je pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman poručio da je nepoželjan, pošto je posle "Oluje" rekao da je Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom isto kao što je šef tzv. SAO Krajine Mile Martić za zločine nad Hrvatima. Lideru SRS Vojislavu Šešelju je zabran stigao proleća 2016, kada je dobio prvostepenu oslobađajuću presudu u Hagu i na Tviteru ispisao da stiže "Kolindi u službenu posetu".
Sarajevo je proteklog proleća zabranilo ulazak ruskom piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, bezbednosnih razloga. Početkom ovog mesec, kadetska košarkaška reprezentacija Kosova nije dobila vize za ulazak u BiH, pošto su se njihovom prisustvu usprotivili članovi Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske

U službi politike

Dobrivoje Radovanović kaže da na relaciji dve države nije reč samo o kriminalu, već tu ima i dosta politike.
- Ovo njihovo prepucavanje ne vodi ničemu. Oni bi trebalo da sednu za isti sto i razgovaraju kako da reše taj veliki problem. Taj način po sistemu "ja tebi, ti meni" je nešto čime se bave poluobrazovani, priučeni ljudi, a ne pravi profesionalci - zaključio je Radovanović.

"Rizični" po Srbiju

Na spisku nepoželjnih u Srbiji, koji je prema nezvaničnim informacijama, sačinjen pre nešto više od godinu i po dana, bilo je 200 imena, a početkom ove godine, dodato je još oko 100 "bezbednosno rizičnih". Osim Crnogoraca, ima i državljana BiH i Hrvatske i onih koji neko vreme žive u Španiji, Nemačkoj i nekoj od zemalja Latinske Amerike. Mera je uvedena da se spreče ulični obračuni i krvoproliće i da se smanji uznemirenost građanstva.

2024 © - Vesti online