Ponedeljak 03.09.2018.
01:15
N. Popović - Vesti

Zatvorski čuvar radio za naciste

Tanjug/AP
 

Kako su i "Vesti" već izvestile, nakon nereda i divljanja na ulicama Kemnica neonacista, desničara i huligana prošlog ponedeljka zbog ovog ubistva - i po mnogima mlake reakcije policije - ovo je bio dodatni skandal koji je samo dolio ulje na vatru ionako teške političke drame koja ovih dana trese Nemačku.

Interesantno je da se službenik Ministarstva pravde Danijel Cabel (39), inače zatvorski čuvar iz Drezdena, pre nego što se u pratnji advokata prijavio nadređenima, prvo pojavio u redakciji nemačkog dnevnika "Bild", gde je pokušao da objasni razloge svog nečuvenog postupka.

- Video sam da se u medijima mnogo spekuliše oko ubistva u Kemnicu, a policija i Ministarstvo pravde Saksonije u javnost gotovo da o tome nisu puštali nikakve relevantne informacije. Hteo sam da znam šta se zaista dogodilo i nakon što su nam osumnjičeni dovedeni u pritvor, fotografisao sam nalog za hapšenje i dokumente iz dotadašnjeg toka istrage - kazao je Cabel, koji je potom fotografije poslao na adrese prijatelja i kolega ubijenog Danijela H, ali desničarskog pokreta Pro Kemnic.

U narednih pola sata su dokumenata, u kojima su bile vidljive sve generalije osumnjičenih, njihove žrtve, pa čak i svedoka, podeljene na više hiljada adresa.

Zatvorskom čuvaru Danijelu Cabelu sada zbog krivičnog dela povrede službene tajne preti i do pet godine robije. On je, naravno, po kratkom postupku suspendovan sa dužnosti do kraja istrage koja je protiv njega otvorena, a bude li osuđen izvesno da mu sledi i neopozivi otkaz.

- Njegov potez je u svakom slučaju ugrozio istragu i krivično gonjenje osumnjičenih počinilaca ubistva i zbog toga što ovo može imati presudnog utucaja na svedoke zločina - komentarisao je za medije neimenovani izvor iz Ministarstva pravde pokrajine Saksonija.

Prinuđen da prizna

- Pretpostavljam da se krug istrage, koju smo u Ministarstvu pravde otvorili zbog ovog flagrantnog slučaja curenja poverljivih informacija stegao oko njega i shvativši da će i tako biti otkriven odlučio da sam izađe u javnost - kazao je za medije Sebastijan Gemkov, ministar pravde pokrajine Saksonija.

Novi protest bez incidenata

Za razliku od protesta u ponedeljak, oni koji su u Kemnicu u četvrtak organizovali desničari i pripadnici pokreta Pegida, prošli su bez ikakvih incidenata. Možda i zbog toga što je ovoga puta pripadnika policije bilo bar dva puta više nego demonstranata koji su se okupili blizu mesta gde su šef vlade pokrajine Saksonije Mihael Krečmer i gradonačelnica Kemnica organizovali sastanke sa stanovnicima tog grada u nastojanju da smire situaciju.
Više građana im je zamerilo što se nedovoljno bave nemačkim stanovništvom u regionu. Mnogi od demonstranata odbili su da razgovaraju s novinarima, a oni koji jesu rekli su da se "osećaju napušteni od političara i da su ljuti zbog zločina koje čine migranti", prenosi agencija AP.

2024 © - Vesti online