Subota 01.09.2018.
23:33
blic.rs, Vestionline

"Nema potrebe da Kanada bude u NAFTA"

Tanjug/AP
Američki predsednik Donald Tramp

"Nema političke potrebe da Kanada bude u novom NAFTA sporazumu. Ukoliko ne postignemo dobar sporazum za SAD nakon decenija zlostavljanja, Kanada će izaći. Kongres ne bi trebalo da se meša u ove pregovore ili ću jednostavno prekinuti NAFTA u potpunosti i mi ćemo biti mnogo bolji", napisao je Tramp na svom Tviteru.

Prema njegovim rečima, NAFTA je jedan od najgorih trgovinskih sporazuma ikad postignutih jer je SAD zahvaljujući njemu izgubila hiljade poslova i milione radnih mesta.

"Bili smo daleko bolji pre NAFTA-e, nismo trebali da je potpisujemo. Pravimo novi sporazum ili se vraćamo u stanje pre NAFTA", napisao je Tramp.

Agencija AP prenosi da je NAFTA sporazum, postignut pre 20 godina između SAD, Meksika i Kanade, srušio većinu trgovinskih barijera koje su podelile te tri države.

Trgovina između tri zemlje je porasla, međutim, mnogi proizvođači su odgovorili na sporazum pokretanjem fabrika južno od granice kako bi iskoristili niske meksičke plate, a potom i otpremili robu severno u SAD i Kanadu.

Kako se navodi, razgovori o zadržavanju Kanade u trgovinskom bloku biće nastavljeni ove nedelje, dok će Vašington i Otava pokušati da zaustave zastoje oko pitanja poput tržišta mleka u Kanadi i napora SAD da zaštiti kompanije za lekove od generičke konkurencije.

2024 © - Vesti online