Subota 01.09.2018.
23:15
rts.rs, Vestionline

Ove godine u školu kreće 67.000 prvaka

wallpaper-kid.com
Đaci od ponedeljka u klupama

Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru.

- Roditelji ne treba da se plaše već da ohrabre svoje prvake, da odu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom - kaže Nedeljković za Tanjug.

Roditelje najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja...

Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Vesna Tomić navodi da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zainteresuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

- Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom - kaže Tomićeva za Tanjug.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti.

- Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak, "prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike" - pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru.

Kako kaže, od samog početka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke. 

- Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala, telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u poptunosti kontrolisati vreme i načine njihove upotrebe, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja dece i sprečavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe - zaključila je Vesna Tomić.

2024 © - Vesti online