Ponedeljak 03.09.2018.
02:30
Mondo.rs, Vestionline

Pet saveta koje samci ne žele da čuju

Promo
Foto: Ilustracija

1. Samo moraš više da se potrudiš.

Osim ukoliko vaš prijatelj nije u stanju potpune hibernacije, odnosno ne izlazi baš nigde, verovatno je da se već trudi da nađe nekoga.

- Imajte poverenja u njega/nju da će srediti tu svoju situaciju, čak i kada vama lično ne izgleda da tu ima ikakvog napretka - savetuje terapeut za parove Isaija Mekimi.

"Vaš prijatelj je verovatno bio na nekim groznim sastancima, doživeo/la je odbijanja i možda je sve to loše uticalo na njegovo/njeno samopouzdanje".

Terapeut kaže da je ljudima ponekad potrebno samo da prođe malo vremena kako bi im se vratila energija i želja da traže partnera i upoznaju nove ljude.

2. Previše si izbirljiv/a. Moraš da spustiš kriterijume.

Kriterijumi su tu s razlogom, zato poštujte kriterijume koje vaš prijatelj ili prijateljica smatraju

obaveznim. Ako, na primer, želi partnera koji neće decu ili partnera koji je obrazovan, poštujte njihov izbor. Snižavanje kriterijuma bi na kraju moglo da rezultira samo time da vaš/a prijatelj/ica nađe partnera sa kojim se ne slaže dobro.

- Kada kažete prijatelju da spusti svoje kriterijume, praktično mu govorite da odustane od svojih potreba i onoga što mu treba kod partnera - kaže terapeut Danijel Kepler. "Odustajanje od tih potreba može da rezultira vezom sa nekim sa kim ne mogu da postignu kompromis".

3. Moraš da nađeš svoju srodnu dušu. Nemoj da se skrasiš sa bilo kim.

Dok vi možda verujete u to da postoje srodne duše, to može da bude "malo previše" za vašeg singl prijatelja. Osim toga, time što insistirate da nađe "pravog" ili  "pravu", to će im samo stvoriti dodatni pritisak što su sami, smatra terapeut za parove Tom Marej.

- Možda će zbog ovakvog vašeg saveta vaš prijatelj početi da izlazi sa bilo kim, da bi osećao/la kao da radi nešto. To ne vodi nikuda i samo će se osećati još lošije. Umesto da mu/joj zvocate kako treba da nađe srodnu dušu, predložite mu/joj da se fokusira na karakterne osobine koje voli kod ljudi, poput ljubaznosti ili dobrodušnosti - savetuje Marej.

4. Možda bi imao/la više sreće da se bolje oblačiš.

OK, malo truda može da donese dobre rezultate, posebno kada se tek upoznajete sa nekim i treba da ostavite dobar prvi utisak. Međutim, ako se vaš prijatelj/ica oseća dobro u onome što nosi, nije u redu da sugerišete da treba da promeni ceo izgled, kaže terapeut Kepler.

"Stavljanje fasade, odnosno oblačenje nečega što inače ne nosi, to je kao lažni marketing. Ne bi trebalo da drastično promenite svoj izgled da biste privukli partnera niti da se pravite da ste nešto što niste jer to neće pomoći da imate više samopouzdanja na sastanku".

5. Mislim da biraš pogrešne ljude.

Pa, to je donekle očigledno jer da je birao/la "prave", sada ne bi bio/la sam/a. Dakle, ovaj savet nema nekog naročitog smisla. Ako ste stvarno zabrinuti zbog "tipa" partnera koje bira, onda svom prijatelju/prijateljici predložite da razgovara sa terapeutom. Profesionalac uvek može da ponudi bolji, neutralniji savet, bez ikakve osude, kaže Mekimi.

- Možda vaš prijatelj zapravo traži nešto potpuno različito, ali zbog nekih dubljih psiholoških razloga, iznova ponavlja iste obrasce. Jednostavno pokušavanje da izabere nekog drugačijeg ne rešava problem - ističe ona.

OK, ako sve ovo ne treba da govorite svom singl prijatelju ili prijateljici, onda se sigurno pitate šta treba da radite? Slušajte! Pažljivo slušajte šta vam govori jer je to verovatno jedino i najbolje što možete da uradite.

2021 © - Vesti online