Ponedeljak 03.09.2018.
00:22
N. S. Preradović - Vesti

Kinezi tope srpsko zlato

Tanjug
Kinezi se obavezali da sačuvaju svih 5.000 radnih mesta

On je dodao da ova kineska kompanija ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da će joj pripasti 63 odsto vlasništva u RTB Bor.

Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antić, da sačuva 5.000 radnih mesta i investira 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Ulaganja i u Cerovo

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. Antić je naveo da je investicijama Zijina predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

On je istakao da očekuje da će ugovor biti potpisan u drugoj polovini septembra i da bi od početka naredne godine kineski partner mogao da preuzme RTB Bor.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati veliki značaj ne samo za Bor i Srbiju i da je reč o ogromnom investicionom novcu koji će značiti preporod celog Borskog okruga.

Branko Pavlović, ekonomski analitičar, u izjavi za "Vesti" kaže da za razliku od smederevske čelič, koju je država morala da proda, RTB Bor nije trebalo nuditi nikom, pa ni Kinezima.

- Sve priče državnog vrha o tome da dolazi veliki novac su besmislene, jer će Kinezi investirati za svoje, a ne srpske potrebe - kaže Pavlović.
Prema njegovim rečima, dolazak investitora i novac koji sobom donosi će se možda odraziti na viši bruto društveni proizvod, ali ne i na standard zaposlenih u RTB Bor.
On takođe napominje da bi trebalo videti po kojoj će ceni Kinezi u Boru plaćati kilovat struje, jer kako dosad iskustvo pokazuje, veliki investitori plaćaju po najpovoljnijim cenama.

- Nažalost, javnost će najverovatnije ostati uskraćena za tu informaciju - dodaje Pavlović.
Rudarsko-topioničarski basen Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra i proizvodi plemenite metale - zlato i srebro.

Ambiciozan plan

Kineska kompanija ima ambiciozan plan što se tiče Topionice, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a koja trenutno proizvodi oko 43.000 tona.
Plan kineskog strateškog partnera je, kako je naveo Antić, da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

2019 © - Vesti online