Nedelja 02.09.2018.
01:30
b92.net, Vestionline

Da se kilogrami "tope": Šest saveta za uspešno mršavljenje

Youtube/Jen Selter
Foto: Ilustracija

Držite se plana 

Plan je ključan za postizanje rezultata. Omogućiće vam da isplanirate vežbanje uz druge obveze koje imate u danu. Takođe, pomoćiće u praćenju toga da li radite sve kako ste i zacrtali. Ako nemate plan, lako možete da izostavite neke vežbe, a on je efektan način da se ipak svega što ste zamislili i pridržavate. 

Narednu sedmicu planirajte tokom vikenda kada imate više vremena i kada ste opušteniji. 

Promenite rutinu 

Ako ste trčeći u početku izgubili kilograme, a sada mesecima nema rezultata, nemojte da se iznenadite. Stručnjaci kažu da povremeno treba promeniti rutinu. 

"Ako trčite na traci, dodajte vežbe otpora. Uključite dizanje tegova. Ne plašite se promena", savetuju stručnjaci. 

Napravite pauzu 

Na rezultate može da utiče i to što se ne odmarate dovoljno. Ako se telo bori s previše fizičkog stresa, rezultati bi mogli da izostanu. 

Morate da imate minimum dva dana odmora ako redovno vežbate, kažu stručnjaci. 

"Ako ste vrlo aktivni i iskusni vežbači, razmislite o aktivnom odmoru poput joge slabijeg intenziteta ili šetnje", kažu. 

Pravilna ishrana 

Nakon treninga, nemojte da zaboravite na vitalne makronutrijente. Nahranite telo proteinskim šejkom, bananom, jogurtom ili svežim voćem. 

Budite uporni 

Vežbanje, posebno u početku, može da bude naporno. Ako rezultati izostaju, nemojte da odustajete. Promenite tempo i otkrijte šta je delotvorno za vaše telo jer ne reaguju svi jednako na iste vežbe. 

Krećite se 

Ako dva puta nedeljno idete u teretanu, rezultati će doći sporije. Budite aktivni svakodnevno. Koristite stepenice, ubrzajte hod, kod kuće uradite nekoliko vežbi sa malim tegovima, čučnjeve, trbušnjake ili sklekove.

2022 © - Vesti online