Subota 01.09.2018.
03:00
B. Đokić - Vesti

Trka u naoružanju širom sveta (6): Magneti obaraju bojeve glave

wallpaperswidefree.com
 

Zato se i Kina ubrzano naoružava. Od nevidljivih borbenih aviona do raketa vazduh-vazduh dugog dometa, do unapređenja veštačke inteligencije i kvantnih kompjutera, napredak Kine u vojnoj tehnologiji će uskoro predstavljati veliku pretnju potencijalnim suparnicima.

Jedna od novih tehnologija jeste elektromagnetni top, koji koristi snažne magnete da obara bojeve glave koje napadaju kineske položaje i plovila.

Hipersonična raketa X-51A će biti u mogućnosti da leti brže od 5.000 kilometara na sat, bez gubljenja manevarskih sposobnosti.

Novi kineski stelt avion J-20 je pokušaj da se prestigne SAD u vazdušnoj nadmoći.

Ova letelica je već u upotrebi, iako ima mnogih operativnih problema koji se rešavaju i biće glavno oružje u kineskoj vazdušnoj premoći sledećih decenija.

Kineski prvi nosač aviona Lijaoning je ušao u upotrebu, glavno oružje u projekciji moći širom svetskih okeana, a uskoro se očekuje završetak izgradnje i drugog nosača aviona iste klase.

Među željama kineskih planera su i oružja za uništavanje satelita, odnosno balističke rakete koje mogu da se ispaljuju u svemir, te se Kina uveliko sprema i za potencijalni konflikt u svemiru.

SUTRA - Trka u naoružanju širom sveta (7): Srbija se uzda u migove

2024 © - Vesti online