Petak 31.08.2018.
12:41
n1info.com, Vestionline

Prosvetari protestuju ispred ministarstva, žele u višu grupu (VIDEO)

wallpaper-kid.com
Foto: Ilustracija

Prosvetari kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

- Tražimo od Vlade Srbije da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, jer je to za nas veoma važno - izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Prosvetari kažu da će na taj način obezbediti sebi više plate.

Tvrde da ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima.

Današnji protest uvod je u seriju štrajkova koji se očekuju u septembru, pa će tako časovi biti skraćeni po 15 minuta dana 3, 11, 19 i 27. septembra.

Takođe su istakli da ih od nadležnih niko nije pozvao na razgovore i poručili su ministru da su prosvetni radnici u Srbiji itekako ugroženi.

Učitelji i nastavnici sa kojima je razgovarala reporterka N1 kažu da im je ugrožen materijalni položaj, da imaju loše uslove rada u školi i da se država ne bavi rešavanjem njihovih problema na koje ukazuju poslednjih nekoliko godina.

2024 © - Vesti online