Petak 31.08.2018.
08:56
Vestionline, Tanjug

Jasenovac - Logor smrti ili "banja za odmor"?

wikipedia.org/Petar Milošević
Jasenovac

Kako se navodi, hrvatska Vikipedija kao relevantan izvor navodi knjigu Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", koja ovaj ustaški logor smrti, koji je zgrozio čak i naciste, predstavlja skoro kao banju za odmor.

Ustaški logor smrti Jasenovac se tu opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua "Glasu Koncila".

Štaviše, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz

ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal, navodi Indeks.

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio "logor smrti" sada piše "sabirni logor", a uz Vukića - inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinackog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH, piše hrvatski portal.

Poređenja radi, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostalog kao logor za istrebljenje ljudi, zaključuje Indeks.hr.

2024 © - Vesti online