Petak 31.08.2018.
08:34
Vestionline

Još jedna valuta nekontrolisano pada

EPA/David Fernandez
Argentinski pezos ponovo u krizi

Argentinski pezos pao je juče za više od 13 odsto u odnosu na dolar posle pada od oko sedam odsto prethodnog dana i završio na svom najnižem nivou ikada, 39,2 za jedan dolar.

Centralna banka Argentine saopštila je juče da podiže referentnu kamatnu stopu za 15 procentnih poena na 60 odsto kao odgovor na probleme s valutom i rizik od većeg uticaja na inflaciju koja je već oko 30 odsto godišnje. ; Pezos je izgubio više od 53 odsto vrednosti od početka godine u odnosu na dolar.

Jučerašnji pad vrednosti pezosa bio je najveći u jednom danu od kada je, krajem 2015. godine, Maurisio Makri preuzeo dužnost predsednika.

Previranja na deviznom tržištu usledila su dan nakon što je predsednik Makri rekao da traži raniju isplatu nekih sredstava MMF-a prema aranžmanu o finansiranju od 50 milijardi dolara dogovorenog u junu. Neki stručnjaci su rekli da je ta najava zajedno sa povećanjem kamatne stope podstakla krizu poverenja.

Argentina, koja prolazi kroz recesiju, ima teškoće da se oporavi uprkos odobrenom zajmu MMF-a u junu.

Protesti su izbili sinoć u Buenos Ajresu ali i u drugim gradovima tokom kojih su ljudi izrazili bes zbog rasta cena i udarali u šerpe kao 2001. godine. Te godine zemlja je imala najveću krizu otplate dugova u svojoj istoriji i ozbiljnu ekonomsku i socijalnu krizu.

2022 © - Vesti online