Četvrtak 30.08.2018.
21:11
Vestionline, b92.net

Švajcarska ulaže u Užice 6,6 miliona evra

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ostajemo posvećeni saradnji u ovom regionu i u naredne četiri godine. Imamo veoma dobru saradnju sa gradom Užicem i okolnim opštinama, što je dobra osnova za naš dalji rad... U ovaj region u naredne četiri godine uložićemo 6,6 miliona evra - rekla je danas Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju.

Ona je, na konferenciji za medije Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Užicu, istakla da je strateško opredeljenje švajcarske saradnje podrška manje razvijenim opštinama i gradovima, kako bi razvoj Srbije na opštem planu bio što ravnomerniji. 

- U našem fokusu je Jugozapadna i Južna Srbija. Želimo da doprinesemo uravnoteženosti razvoja u Srbiji i zato smo usmereni na sledeće tri oblasti: upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao i na održivu energiju i otporne gradove - napomenula je Lojbli, prema saopštenju Švajcarske kancelarije za saradnju. 

Prema njenim rečima, saradnja sa ovim regionom, usmerena je na zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu imali bolju perspektivu za život i rad. 

pixabay.com

Kancelarija, pored ostalog, u regionu Užica podržava ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama, razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja u privatnom sektoru, javno-privatna partnerstva u sektoru poljoprivrede, efikasnije upravljanje javnim finansijama, unapređenje upravljanja energijom i povećanje energetske efikasnosti... 

Na skupu je takođe rečeno da je Švajcarska Konfederacija, kao bilateralni partner, prisutna je u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku, te da je tokom proteklih 27 godina kroz programe saradnje u Srbiju investirano 350 miliona evra. 

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, je naveo da je Užice trenutno uključeno u realizaciju tri projekta koje finansira Švajcarska kancelarija za saradnju. 

- Nadamo se da ćemo odgovornim partnerskim odnosom i konkretnim projektima i ubuduće biti među gradovima i opštinama koje zaslužuju podršku SDC i Švajcarske - dodao je Petković.

2024 © - Vesti online