Četvrtak 30.08.2018.
17:03
Vestionline

Upozorenje Moskve Zapadu: "Ne igrajte se vatrom u Siriji"

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

- Sprema se nova provokacija da bi se omeli planovi za sprovođenje antiterorističke operacije u Idlibu. Naša ministarstva odbrane i spoljnih poslova su iznela činjenice da bi se uputilo jasno i snažno upozorenje našim zapadnim kolegama da se ne igraju vatrom - rekao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

Lavrov je to saopštio posle razgovora sa sirijskim kolegom Validom Mualemom. 

Mualem je rekao da su snage sirijske vlade odlučne da "idu do kraja" u Idlibu i da su ekstremisti el-Nusre glavna meta Damaska. On je naglasio da će Sirija pokušati da u ofanzivi izbegne civilne žrtve, preneo je Rojters. 

Ujedinjene nacije su ranije danas pozvale Rusiju, Iran i Tursku da spreče borbe u sirijskoj pokrajini Idlib gde se vladine snage spremaju za ofanzivu na pobunjenike. AP je preneo da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe. 

Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rešenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona.

2024 © - Vesti online