Petak 31.08.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Neotkriveni raj za nudiste na Mediteranu

instagram.com/nina_tsipeli
commons.wikimedia.org/Marsyas
Pogled na Samotraki

Ostrvo se nalazi preko puta Aleksandropolisa, a dok mu prilazite videćete zelenu šumu i planinu Saos kako se uzdiže pred vama misteriozno, ostavljajući utisak da se nalazite u nekom američkom trileru. 

Brzo ćete stići u luku Kamariotisas, a ako želite da iskusite prave čari ovog ostrva, onda ćete nastaviti pravo u kamp, ne u hotel. 

Na Samotrakiju vam nikada neće biti dosadno. Ostrvo je veliko, a osim mora, ima i planinu i bezbroj vodopada koji se niz nju spuštaju tako praveći prirodne bazene usred šume. Ako se nađete na ovom ostrvu, svakodnevno istraživanje je obavezno - penjanje na litice, kupanje u moru i jezerima, spavanje u stenama i celodnevna šetnja šumskim stazama.

Samotraki je zapravo i najpoznatiji po svojim prirodnim bazenima koji su se odomaćili u ogromnim stenama koje izgledaju kao da su upravo za taj bazen i dizajnirane. U tim bazenima se možete izležavati ceo dan, čitati knjigu, skakati, opušteno plivati, slušati muziku, pa čak i kuvati. Kao da je to vaše privatno dvorište. 

commons.wikimedia.org/Ggia
 

Takvu opuštenost priroda budi i u vašem telu, pa su tako na Samotrakiju gotovo svi kamperi goli - i u tome nema ničeg čudnog. Večeri su rezervisane za džez ili rege, a na nekim mestima i hip-hop i latino žurke. 

Boravak na Samotrakiju izaziva osećaj euforije, a zanimljivo je da mnogi ni ne stignu da obiđu sve plaže koje ostrvo nudi. Prirodni bazeni i prirodnjački život u šumi nekako se čine kao bolji izbor.

Ostrvo ima svoj grad, podjednako jedinstven, koji se nalazi s druge strane planine. Stanovnici izuzetno poštuju prirodnu lepotu mesta, pa se čini da su imajući to u vidu i gradili kuće i prodavnice. U gradu obavezno probajte sveže slatkiše, marmelade, domaću limunadu i izvrsnu domaću kafu, a sve to po neverovatno niskim cenama za jedno grčko ostrvo. 

Kako iz Srbije? 

Aleksandropolis je od Beograda udaljen 804 kilometra, tačnije oko 10 sati vožnje. Trajektom se od Aleksandropolisa do Samotrakija stiže za dva i po sata.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.

2020 © - Vesti online