Četvrtak 30.08.2018.
16:50
Vestionline, Tanjug

UN: U Idlibu bi moglo da dođe do hemijskog okršaja

pixabay.com
 

Rojters prenosi da je specijalni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura upozorio da će ovaj bitka uticati na milione civila i da bi u njemu obe strane mogle da upotrebe hlorin kao hemijsko oružje.

Navodi se da je De Mistura kazao novinarima da je u Idlibu velika koncentracija stranih boraca, uključujući i procenu o 10.000 terorista, ali da bi bilo bolje uspostaviti humanitarne koridore za evakuaciju civila nego juriti u bitku koja bi mogla da se pretvori u "savršenu oluju", odnosno sukob sa najgorim mogućim posledicama.

AP je preneo da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u

Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe.
Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rešenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona.

Podseća se da su SAD, Velika Britanija i Francuska upozorili da će odgovoriti na bilo kakvo korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Rojters je preneo da je ruska ambasada u SAD objavila da je ambasador Anatolij Antonov kazao američkim zvaničnicima da je Moskva zabrinuta zbog znakova da Vašington sprema nove napade na Siriju.

Navodi se da je Antonov u razgovorima održanim ranije ove nedelje upozorio da je Rusija protiv "neosnovane i ilegalne agresije na Siriju".

U objavi na zvaničnoj stranici ambasade Rusije u Vašingtonu navedeno je da se Antonov sastao sa više američkih zvaničnika, uključujući specijalnog predstavnika za Siriju Džejmsa Džefrija.

2024 © - Vesti online