Četvrtak 30.08.2018.
10:51
Vestionline, mondo.rs

Evo ko sve može na "Marakanu"!

EPA/LAURENT GILLIERON
 

Protiv koga će igrati naredne jeseni? Saznaćemo u četvrtak u 18 časova, kada u Monaku uz direktan prenos na Areni sport 1 bude počeo žreb za grupnu fazu.

Ove sezone sistem za kvalifikacije u Ligu šampiona je dodatno modifikovan pa su najjače lige u Evropi (Španija, Engleska, Njemačka i Italija) dobile po četiri direktna predstavnika u najelitnijem takmičenju, Francuska i Rusija po dva, dok su Portugalija, Ukrajina, Belgija i Turska dobile po jednog sigurnog učesnika u grupnoj fazi elitnog UEFA takmičenja.

Takođe, po jedno mesto ostalo je rezervisano za osvajače Lige šampiona i Lige Evrope. Međutim, kako su prošlogodišnji osvajači Real i Atletiko Madrid obezbedili učešće kroz La Ligu, "vajld kard" pozivnice prosleđene su šampionu Češke, Viktoriji Plzenj i trećeplasiranom timu u Francuskoj, Olimpiku iz Liona.

Potom, trebalo je "samo" da budu završene masovne kvalifikacije u kojima je šampion Srbije postao prvi klub u istoriji koji se domogao grupne faze Lige šampiona, a da je startovao u 1. kolu.

Gala finale eliminacija prikazano je u utorak i sredu uveče, kada su se "viđenim" učesnicima pridružili:

AEK Atina
Jang Bojs
Ajaks
Crvena zvezda
PSV Ajndhoven
Benfika

Timovi će biti žrebani u osam grupa po četiri ekipe, s tim da se klubovi iz iste zemlje ne mogu nalaziti u istoj. Pobednik i drugoplasirani iz grupe idu u nokaut fazu, dok će trećeplasirani dobiti novu priliku u šesnaestini finala Lige Evrope - rangu takmičenja u kom je Crvena zvezda zaustavljena prošle sezone.

Učesnici Lige šampiona 2018/19:

Šešir 1:

Real Madrid
Atletiko Madrid
Bajern Minhen
Barselona
Juventus
Pari Sen Žermen
Mančester siti
Lokomotiva Moskva

Šešir 2:

Borusija Dortmund
Porto
Mančester junajted
Šahtjor Donjeck
Napoli
Totenhem
Roma
Benfika

Šešir 3:

Šalke
Lion
Monako
Ajaks
CSKA Moskva
Liverpul
Valensija
PSV

Šešir 4:

Klub Briž
Galatasaraj
Jang Bojs
Inter
Hofenhajm
AEK
Crvena zvezda
Viktorija Plzenj

Prve utakmice grupne faze su na programu 18. i 19. septembra, a poslednje 11. i 12. decembra. Nokaut faza startovaće duelima osmine finala, 12. i 13. februara naredne godine.

Finale će se ove sezone igrati na stadionu "Metropolitano" u Madridu 1. juna, a titulu brani Real Madrid koji je trofej osvajao poslednje tri sezone.

Napominjemo da će od ove sezone utakmice grupne faze biti igrane u terminima od 18.55 i 21.00, dok će u nokaut fazi svi mečevi počinjati u 21.00.

2024 © - Vesti online