Sreda 29.08.2018.
22:55
b92.net, Vestionline

Naučno potvrđeno: Koze više vole srećne ljude

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija, koja predstavlja prvi dokaz da koze čitaju emocionalne ekspresije ljudi, pokazuje da ova mogućnost nije ograničena samo na domaće životinje poput konja ili pasa. 

Tim naučnika sa Univerziteta Kraljice Meri, koji je sproveo istraživanje, u članku u magazinu Royal Society Open Science je opisao kako je 20 koza reagovalo na srećne i ljute fotografije istih ljudi. 

Vođa tima naučnika doktor Alan Mekeligot ističe da su ovi nalazi izuzetno važni jer nam govore da čitanje ljudskih emocija nije ograničeno samo na kućne ljubimce, već da osećaj za to ima i stoka i druge domaće životinje. 

Jedan od autora istraživanja doktor Kristijan Novort kaže da je i ranije bilo poznato da koze mogu da čitaju jezik ljudskog tela. 

- Ono što nismo znali jeste kako one reaguju na različite emocionalne ekspresije, kao što su ljutnja i sreća. Sada znamo da se one, osim što prave distinkciju izmeđutih osećanja, odlučuju da stupe u interakciju sa srećnim ljudima - zaključio je on. 

Naučnici navode da ovo istraživanje može da bude od velikog značaja za razumevanje načina na koji životinje procesuiraju ljudske emocije.

2024 © - Vesti online