Sreda 29.08.2018.
19:10
Ž. Marković - Vesti

U zdravlju da ih trošimo

Ž. Marković
Kratko je bila u novčaniku. Dragoslav Radić

Opet se u sve umešala politika, međutim naši zemljaci se na to previše ne obaziru i u šali kažu "kamo sreće da imamo što više tih novčanica".

Podsetimo, kako je saopštila Silvija Opliger, portparol Narodne banke Švajcarske, "tri ispružena prsta ukazuju na tri koordinatne ose, označene sa x
, y i z koje predstavljaju prostorne dimenzije u kojima se materija i glavni element ove novčanice širi i nemaju veze sa srpskim pozdravom ili zakletvom Švajcaraca prilikom osnivanja konfederacije 1291. godine." A evo šta o novoj novačanici od 200 franaka kažu neki od naših ljudi.

Kad se naši nisu setili...

- Kako je lepo videti tri prsta, a još lepše što se nalaze na švajcarskoj novčanici. Kada se nisu naši setili, Švajcarci su nas preduhitrili - kaže u šali Ljubica Cvetinović iz Krojclingena, koja je takođe rodom iz Skočića kod Zvornika.

Nenad Cvijetinović je poreklom iz Skočića, a živi u Krojclingenu. On ističe da je svaka novčanica koju imaš u ruci lepa, a posebno nova švajcarska od 200 franaka.

- Svi mi znamo da ta tri prsta nemaju ništa sa nama Srbima, ali je lepo videti ih na njoj. Kad nemamo u Srbiji novčanicu sa tri prsta, neka je onda imamo u Švajcarskoj - uz osmeh kaže Nenad.

Dragoslav Radić je iz Zvornika, a radi u Butvilu i šeretski kaže da je ova novčanica dokaz koliko nas Švajcarci respektuju.

- Meni se sviđa, kao što bi se svakom Srbinu svidela, a za ostale nas baš briga - šali se Dragoslav i ozbiljnije dodaje: - Pošteno ih zaradimo i Bože zdravlja, u zdravlju da ih trošimo.
Ipak, njegov vedar duh preovladava, pa završava rečima da se "njegovom novčaniku nije svidela tako da je morao odmah da je potroši".

2020 © - Vesti online