Četvrtak 30.08.2018.
00:43
D. Dekić - Vesti

Strah od otkaza ravan smrti

M. Karović
Radnici Fijata u Kragujevcu

Među radnicima se provlači priča da je u prvom polugodištu proizvedeno 35.000 automobila 500L, pa bi prema toj računici do kraja godine moglo da izađe iz fabrike biti maksimum 70.000 ili četvorostruko manje od onogo što fabrika može da proizvede.

Reč je o usaglašavanju potrošnje sa proizvodnjom, kaže u razgovoru za "Vesti" Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fijatu. Pojašnjava da je iz ranijih godina poznato da je proizvodnja slabija tokom letnjih meseci.

On ne strahuje od katanca na bravu pogona jer, kako objašnjava, ne veruje da će Italijani napuštati kragujevačku fabriku koja je jedna od najmodernijih u celoj Fijat grupaciji. Uz to su, kako ističe, u Srbiji najjeftiniji i energenti i radna snaga.

Samo jedan model

Aranžman iz 2008. Fijata koji ima 67 odsto vlasništva i države Srbije sa 33 odsto, bio je da se osim 500L proizvodi još jedan model auta.

- Ne može se opstanak i razvoj fabrike zasnivati samo na jednom, restilizovanom 500L, koji se dve godine pravi u tri varijante - rekao je Marković.

Prosek plata u Fijatu je, govori statistika, zamalo premašio 42.000 dinara (oko 350 evra), ali je čak tri puta niži od mesečnih primanja italijanskih radnika. Naš sagovornik ukazuje i da radnici u vreme plaćenog odsustva primaju 65 odsto od plate, što je udar na njihov džep.

- Zbog svega toga, važno je kakav će biti novi aranžman države i Fijata posle 29. septembra kada ističe stari desetogodišnji. Za radnike je vrlo stresno iščekivanje na koliko će godina biti potpisan, s kakvim radnim angažovanjem i koliko će im izvršilaca poslova biti potrebno. U radništvu je veliki strah od gubitka posla i jednak je strahu od gubitka života - zaključio je ovaj sindikalni vođa.

2024 © - Vesti online